Svet 15

25.04.2024.

17:45

Sve je laž? Kina "uvučena" u rat

Američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit rekla je da Kina pomaže Rusiji da postigne svoje vojne ciljeve u Ukrajini nastavljajući da prodaje robu kao što su tehnologija dronova ili komponente baruta.

Izvor: Klix.ba

Sve je laž? Kina "uvučena" u rat
EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Ona je u intervjuu za Politiko rekla da Kina "bira stranu" i da više ne može da tvrdi da je neutralna u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Narodna Republika Kina (NR Kina) ne može da tvrdi da je potpuno neutralna u ovom slučaju, a oni zapravo biraju strane. Mislim da kada NRK pokuša da se prikaže neutralnom, kada je u pitanju ovaj rat, to neće uspeti", rekla je Smit.

Ona je napomenula da SAD sve više vide materijalnu podršku Rusiji od Kine i dodala da je roba dvostruke namene odigrala ključnu ulogu u pomaganju Moskvi da postigne neke od svojih ciljeva protiv Ukrajine.

"Da nisu obezbedili neke od ovih komponenti, ili ovu materijalnu podršku, Rusija bi bila u potpuno drugačijoj situaciji i imala bi problema da izvrši neke od ovih akata agresije", rekla je ona.

Ona je dodala da trenutno nema dokaza da Kina pruža "smrtonosnu podršku" Rusiji, ali je obezbedila robu koja je korišćena i u vojne i u civilne svrhe, pomažući Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: