Svet 0

24.04.2024.

22:41

Drama u Francuskoj: Uhapšen mladić, planirao samoubilački napad

Francuske vlasti uhapsile su u gradu Marinje na zapadu zemlje 16-godišnjeg mladića koji je na društvenoj mreži Telegram objavio da planira samoubilački napad tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Izvor: Tanjug

Drama u Francuskoj: Uhapšen mladić, planirao samoubilački napad
Shutterstock/Jose HERNANDEZ Camera 51

Podeli:

"Mladić je uhapšen nakon što je na društvenim mrežama objavio da planira da nabavi materijal za izradu pojasa sa eksplozivom, kako bi umro kao šehid u ime Islamskog kalifata", navodi se u saopštenju Nacionalnog tužioca koja je pokrenula istragu za "zločinačko terorističko udruženje”.

Dodaje se da će istragom biti utvrđeno da li je postojala stvarna namera tinejdžera da izvrši teroristički čin, prenosi Figaro. Mladića je uhapsila pravosudna policija u kući njegovih roditelja, a tokom pretresa, istražitelji su pronašli rukom pisana dokumenta, uključujući zakletvu na vernost Islamskoj državi.

Osumnjičenom je oduzet i mobilni telefon. Tokom saslušanja, tinejdžer je priznao da je želeo da izvrši napad tokom Olimpijskih igara, "puškom ili pojasom sa eksplozivom".

Prema policijskim izvorima, maloletnik, francuske nacionalnosti, "već je bio pod nadzorom zbog radikalnih stavova".

Francuska je podigla bezbednosni nivo na najviši stepen zbog sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini. Francuske vlasti zatražile su od 45 država da pošalju više hiljada pripadnika vojske, policije i civilnih službenika kako bi pomogli u obezbeđivanju Olimpijskih igara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: