Svet 0

24.04.2024.

17:22

FBI alarmira: Spremajte se za masakr

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej upozorio je da je i u Sjedinjenim Državama moguć napad poput nedavnog masakra na koncertu u Moskvi, kada su ubijene 144 osobe.

Izvor: telegraf

FBI alarmira: Spremajte se za masakr
Shutterstock/ALDECA studio

Podeli:

On je naveo i da je FBI "sve više zabrinut zbog potencijala za neku vrstu koordiniranog napada na tlu Sjedinjenih Država". Objašnjava da takav napad možda ne bi bio toliko drugačiji od onoga što se dogodilo u Moskvi kada su pripadnici Islamske države u koncertnoj dvorani usmrtili 144 osobe.

Napad u tržnom centru u ruskoj prestonici od 22. marta ujedno je i najsmrtonosniji teroristički udar u Rusiji u poslednje dve decenije. Rej je ranije izrazio zabrinutost zbog povećanih pretnji od terorizma, govoreći na panelu Predstavničkog doma Kongresa SAD ranije ovog meseca da je trenutna pretnja od terorizma najveća koje može da se seti u svojoj karijeri.

"Dok se osvrćem na svoju karijeru u policiji, teško mi je da se setim vremena kada je bilo toliko pretnji našoj javnoj i nacionalnoj bezbednosti. FBI je na kraju fiskalne 2023. godine vodio 4.000 međunarodnih istraga o terorizmu", rekao je Rej.

 

On je upozorio i da je teroristička pretnja za SAD povećana nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra:

"I pre napada od 7. oktobra mislili smo da je terorizam evoluirao. Posle ovog napada on je na potpuno novom nivou", dodao je Rej.

Rej se osvrnuo i na sve više neprijateljski nastrojeno međunarodno okruženje i potencijalno prelivanje terora:

"Bilo da se radi o pretnji od Kine, Rusije, Irana, postoje terorističke pretnje i od stranih i domaćih faktora".

Podsećamo, Reja je na mesto direktora FBI-ja 2017. godine imenovao Donald Tramp, tadašnji predsednik Amerike. On je u Kongresu poveo kampanju za dobijanje još više sredstava. Budžet FBI-ja za fiskalnu 2024. pao je za 500 miliona dolara u odnosu na ono što je bilo potrebno za održavanje njegovih trenutnih funkcija, izvestio je Rojters.

Ruske vlasti su uhapsile četvoricu napadača na koncertnu halu u Moskvi. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad, u Kremlju žele da dokažu da je napad povezan sa vlastima u susednoj Ukrajini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: