Svet 1

24.04.2024.

9:07

Stejt department: S ponosom sponzorišemo rezoluciju o Srebrenici

Sjedinjene američke Države s ponosom sponzorišu predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Izvor: Beta

Stejt department: S ponosom sponzorišemo rezoluciju o Srebrenici
Sorbis/ Shutterstock

Podeli:

"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida", saopštio je sinoć Stejt department u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

U saopoštenju je ukazano da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici u julu 95. počinjen genocid.

Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid na drugim mestima u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici", piše u odgovoru Stejt departmenta.

Ukazuje se i da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

U sedištu UN u Njujorku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država, prenosi Glas Amerike.

Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku gde nastavlja razgovore sa predstavnicima raznih zemalja uoči glasanja Generalne skupštine o rezoluciji o danu sećanja na genocid o Srebrenici, ukazujući, kako je rekao, na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: