Svet 0

24.04.2024.

8:00

Nastavnicima dozvoljeno da nose pištolj u školu; "Ovo je užasan dan"

U američkoj državi Tenesi usvojen zakon koji učiteljima i nastavnicima u toj državi dopušta nošenje skrivenog pištolja u školi.

Izvor: Index.hr

Nastavnicima dozvoljeno da nose pištolj u školu; "Ovo je užasan dan"
Tanjug/AP Photo/George Walker IV

Podeli:

Predlog zakona odobren je sa 68-28 glasova u Predstavničkom domu Tenesija, kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog meseca.

Tenesi je doživeo žestoku raspravu o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nešvilu ubijeno troje dece i troje odraslih.

Neki od demokrata u Predstavničkom domu pomogli su u vođenju protesta protiv tog zakona u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tela prošle godine.

"Ovo je užasan dan za Tenesi, našu decu, naše učitelje i zajednice", napisao je na društvenim mrežama Džastin Pirson, demokrata koji je prošle godine izbačen iz Predstavničkog doma nakon čega je ponovno izglasan. "Umesto da zaštite decu, opet su zaštitili oružje", naveo je on.

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u poslednjih 25 godina.

Zagovornici ovih mera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne pucače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi verovatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Otprilike polovina svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugom školskom osoblju nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Gifords Lou Centar, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tenesija, svaka osoba koja želi da nosi skriveni pištolj u školi mora da završi najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji. Trošak obuke, zajedno s vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: