Svet 0

23.04.2024.

14:17

Situacija je katastrofalna i pogoršava se iz dana u dan

Tri miliona dece na Haitiju ima potrebu za hitnom humanitarnom pomoći jer kontinuirano nasilje bandi otežava isporuku te pomoći, rekao je šef dečje agencije UN Unicef.

Izvor: BBC

Situacija je katastrofalna i pogoršava se iz dana u dan
EPA-EFE/Siffroy Clarens

Podeli:

Ketrin Rasel je rekla da je situacija na Haitiju pogođenom bandama "katastrofalna" i da se pogoršava "iz dana u dan".

Ona je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekla da su ključne službe u mnogim oblastima propale.

U međuvremenu, prelazni predsednički savet još uvek nije položio zakletvu.

Dok su Haiti godinama uništavale bande, naoružane grupe su pojačale svoje napade krajem februara kada je premijer Ariel Henri otputovao u Keniju da zaključi dogovor o razmeštanju multinacionalnih bezbednosnih snaga u karipskoj državi.

Gospodin Henri je bio sprečen da se vrati na Haiti pošto su bande napale međunarodni aerodrom, prisiljavajući ga da se zatvori.

On je prošlog meseca pristao da se povuče čim se stvori prelazni predsednički savet i ostane u inostranstvu.

Međutim, formiranje saveta je opterećeno kašnjenjima i unutrašnjim nesuglasicama. Devet članova saveta tek treba da položi zakletvu pre nego što preuzmu vlast.

Iako su bande rekle da im je glavni cilj svrgavanje Henrija, one su nastavile da vrše napade na policijske snage. Takođe pljačkaju univerzitete i biblioteke, zapalili su apoteke i naterali da se zatvori najveća bolnica u Port-o-Prensu.

Nevladine grupe kažu da naoružane grupe sada kontrolišu oko 90 odsto Port-o-Prensa.

Prema Unicefu, 2,7 miliona ljudi živi u oblastima pod efektivnom kontrolom bandi, a deca često postaju žrtve njihovih napada.

„Svakog dana deca bivaju povređena ili ubijana. Neki se regrutuju ili se pridružuju naoružanim grupama iz čistog očaja“, rekla je Rasel na sastanku Saveta bezbednosti UN u ponedeljak u Njujorku.

„Nedavni podaci Unicefa pokazuju da od 30% do 50% naoružanih grupa na Haitiju trenutno ima decu u svojim redovima“, dodala je ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: