Svet 0

23.04.2024.

20:33

Španija greškom oslobodila narko bosa; Holandska princeza i premijer u opasnosti, planirao da ih pobije

Ozloglašeni šef kartela koji je navodno planirao da ubije prestolonaslednicu Holandije i premijera Marka Rutea pobegao je iz zatvora zbog zabune u pravosuđu u Španiji.

Izvor: Politiko

Španija greškom oslobodila narko bosa; Holandska princeza i premijer u opasnosti, planirao da ih pobije
Profimedia

Podeli:

Vođa "Mokro mafije" Karim Bujakričan uhapšen je u Marbelji prošlog januara u velikoj operaciji kojom je okončana petogodišnja istraga o pranju novca.

Nakon što su saznale za njegov pritvor, holandske vlasti su podnele zahtev za ekstradiciju španskom nacionalnom sudu, tražeći da vođa bande bude vraćen u Holandiju da se suoči sa optužbama u vezi sa svojom imperijom trgovine drogom.

Nacionalni sud u Madridu je dao zeleno svetlo na zahtev, ali je Pokrajinski sud u Malagi, koji ima nadležnost nad područjem gde je Bujakričan uhapšen, odbio da ga izvrši, tvrdeći da je narko-kralj morao da se suoči sa optužbama za pranje novca u Španiji pre nego što bude izručen na drugo mesto.

Holandske vlasti su uložile žalbu, podnevši novi, hitan zahtev ističući da je šef kartela jedan od najtraženijih kriminalaca Interpola i da je tražen zbog svoje uloge u decenijskom, pankontinentalnom narko-ratu u kojem je ubijeno na desetine ljudi u Belgiji, Holandiji, Španiji i Maroku.

Španska radio mreža Cadena SER otkrila je danas da iako je Nacionalni sud prihvatio holandsku žalbu, da je zanemario izdavanje naloga za pritvor koji bi osigurao da Bujakričan ostane iza rešetaka dok se ekstradicija ne izvrši.

Kada je prošlog meseca njegov slučaj pranja novca izašao na prvo ročište u Pokrajinskom sudu u Malagi, predsedavajući sudija je pristao da pusti šefa bande uz kauciju od 50.000 evra.

Bujakričan, milijarder koji poseduje bankovne račune i imovinu širom sveta, odmah je platio gotovinom i nestao iz grada. Vlasti ga od tada nisu videle.

Godine 2022. holandska princeza Amalija morala je da se povuče iz svog studentskog stambenog kompleksa i vrati u kraljevsku palatu nakon što je policija dobila verodostojne dokaze koji ukazuju da je Bujakričan planirao ili da kidnapuje ili ubije prestolonaslednicu.

Oslobađanje šefa kartela će verovatno zahtevati pojačanje bezbednosnih protokola donetih da bi se zaštitila njena bezbednost, kao i onih političkih lidera, uključujući privremenog premijera Marka Rutea, za koga je holandski list De Telegraf izvestio da je na Bujakričanovoj listi mogućih visoko-profilnih meta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: