Svet 2

23.04.2024.

10:30

Vrede milione, a Hezbolah ih razvaljuje: Navodno su bolji od američkih i evropskih VIDEO

Hezbolahova jedinica je eskalirala tenzije tako što je oborila izraelski dron Hermes 450 iznad južnog Libana raketom zemlja-vazduh.

Izvor: bulgarianmilitary

Vrede milione, a Hezbolah ih razvaljuje: Navodno su bolji od američkih i evropskih VIDEO
Shutterstock/ Anelo

Podeli:

Ovaj incident doprinosi seriji pojačanih neprijateljstava u proteklih šest meseci između ovih rivalskih frakcija.

U tvrdnji koju je izneo Hezbolah navodi se da su "u nedelju u 22:50 sati po lokalnom vremenu neprijateljski dron uspešno presrele snage islamskog otpora iznad lokacije Al Aišije u južnom Libanu."

Izraelske odbrambene snage (IDF) su kasnije potvrdile ovu tvrdnju.

Odgovarajući na događaj, IDF je naznačio da je pokrenuo vazdušne napade kako bi onesposobio mehanizme protivvazdušne odbrane Hezbolaha.

U nedavnoj uspešnoj odbrani Hezbolaha, 6. aprila, oborene su  još dve izraelske bespilotne letelice: Hermes 450 i Hermes 900.

Ovaj događaj proširuje obrazac njihovih sve efikasnijih odbrambenih sposobnosti. Zapadne procene su pohvalile efikasnost Hermesa 450, često ga ocenjujući više od njegovih evropskih i američkih kolega koji ispunjavaju slične uloge.

Hermes 900, koji dolazi sa značajnom cenom od oko 30 miliona dolara, smatra se jednom od vodećih bespilotnih letelica u izraelskom arsenalu. Hermes 450 košta oko 2 miliona dolara.

Hermes 450

Izraelski dron Hermes 450, takođe poznat kao Zik, je bespilotna letelica (UAV) koju je razvio Elbit Sistems. Primarno je dizajniran za dugu izdržljivost i taktičke misije, nudeći obaveštajne, nadzorne i izviđačke (ISR) sposobnosti u realnom vremenu.

Hermes 450 se izdvaja po značajnim dimenzijama, sa dužinom od 6,1 metara i rasponom krila od 10,5 metara. Njegova maksimalna poletna težina od 450 kg uključuje nosivost od 150 kg. Dron pokreće jedan rotacioni motor koji mu omogućava da dostigne maksimalnu brzinu od 130 čvorova. Leti na visini od oko 18.000 stopa i može da ostane u vazduhu do 20 sati, pružajući operativni domet od približno 300 kilometara.

Ovaj dron je opremljen raznim vrstama opreme za nadzor. Obično nosi višesenzorsko opterećenje koje uključuje dnevne i noćne kamere, infracrvene senzore, laserske označivače i radar sa sintetičkim otvorom (SAR). To mu omogućava da obavlja širok spektar misija, od granične patrole do procene štete.

Pored nadzora i izviđanja, Hermes 450 se takođe koristi za obeležavanje ciljeva i prilagođavanje artiljerije. Njegova napredna avionika i senzori omogućavaju mu da obezbedi tačne podatke u realnom vremenu zemaljskim kontrolnim stanicama, što ga čini vrednim sredstvom u savremenom ratovanju.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: