Svet 0

20.04.2024.

18:05

"Panamski papiri": Kraj

U petak je okončan sudski proces u predmetu nazvanom "Panamski papiri", a sud će izreći presudu u roku od 30 dana, preneli su danas panamski mediji.

Izvor: Tanjug

"Panamski papiri": Kraj
Shutterstock/dennizn

Podeli:

Reč je o međunarodnom skandalu koji je izbio 2016. godine zbog utaje poreza, primanja i prenosa sredstava stečenih u nezakonitim aktivnostima, navodi portal Frans 24.

"Sud se poziva na rok od 30 dana koji je predviđen zakonom za donošenje presude", izjavila je sudija Baloiza Markinez na kraju postupka i dodala da se ovaj rok može produžiti u slučajevima u kojima postoji obimna dokumentacija.

Protiv dvojice osnivača sada zatvorene advokatske firme "Mosak Fonseka" zatražena je maksimalna kazna za pranje novca od 12 godina zatvora.

"Jirgen Mosak (76) i Ramon Fonseka (71) su primili i preneli sredstva stečena od nezakonitih aktivnosti u Nemačkoj i Argentini", rekla je tužilac zadužena za borbu protiv organizovanog kriminala Isis Soto obrazlažući zašto dvojica optuženih moraju da budu osuđeni.

Prema njenim rečima dvojica optuženih su takođe "davali lažne informacije bankarskim subjektima za otvaranje računa i prikrivanje vlasništva nad imovinom", rekla je tužiteljka.

Kazne od pet do 12 godina zatvora tražene su i za još 24 optužena, uglavnom bivših radnika firme, a oslobađajuća presuda zatražena je za trojicu optuženih.

"Učinjena je velika nepravda, ne samo meni, već i svim ljudima koji su radili sa mnom, a ima ih mnogo. Nisam odgovoran", rekao je Jirgen Mosak posle saslušanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: