Svet 1

20.04.2024.

13:43

Oglasio se Egipat: "Zahtevamo"

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri naglasio je danas da je neophodno otvoriti izraelske prelaze sa opkoljenim Pojasom Gaze kako bi humanitarna pomoć stigla do palestinskog naroda u toj enklavi.

Izvor: Tanjug

Oglasio se Egipat: "Zahtevamo"
Shutterstock/Alexey Smyshlyaev

Podeli:

"Zahtevamo da se šest izraelskih prelaza sa Gazom otvori za humanitarnu pomoć", rekao je Šukri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Istanbulu.

Egipatski zvaničnik je naglasio da se "nečinjenjem toga krši međunarodno pravo", prenosi Anadolija.

Napomenuo je da je Egipat "angažovao međunarodne saveznike u uspostavljanju centra u Gazi za distribuciju pomoći".

"Moramo sprečiti raseljavanje Palestinaca i raditi na uspostavljanju nezavisne palestinske države", rekao je šef egipatske diplomatije.

Šukri je takođe naglasio da je iransko-izraelska napetost "skrenula pažnju međunarodne zajednice sa tragične situacije u Gazi".

Turski ministar spoljnih poslova izjavio je da je izraelska okupacija palestinskih teritorija jedan od primarnih uzroka nestabilnosti u regionu Bliskog istoka upozorivši da bi palestinsko pitanje moglo pokrenuti globalna pitanja.

Poručio je da je saradnja između Egipta i Turske izuzetno korisna za ta dva naroda i region.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: