Svet 1

18.04.2024.

19:24

Totalni haos na aerodromima u Dubaiju; "Stisnuti smo poput životinja, ovo je opasno i nehumano" VIDEO

Turisti koji su usled apokaliptičnih poplava u Dubaiju ostali zaglavljeni na glavnim aerodromima grada ostaju bez hrane i vode, dok satima čekaju na informacije i podršku u nastalom haosu u jednom od najprometnijih svetskih transportnih centara.

Izvor: Blic

Totalni haos na aerodromima u Dubaiju; "Stisnuti smo poput životinja, ovo je opasno i nehumano" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Oko 290 letova do i od Međunarodnog aerodroma Dubai je otkazano u sredu, prema podacima "Flajt avera" u 21.00 GMT (23.00 po našem). Odloženo je još 440 letova, nakon rekordnih padavina i poplava u zalivskim državama u kojima je stradalo 20 ljudi, piše BBC kojem su putnici ispričali da čekaju satima na dva velika aerodroma, a da im je pruženo malo informacija i podrške.

Džejms i Elizabet Devin iz Kembridža zaglavili su na pogrešnom aerodromu u Dubaju sa šestomesečnim sinčićem, nakon što je njihov let kući sa venčanja u Sidneju preusmeren. Sleteli su na Svetski centralni aerodrom u Dubaju, oko 80 km dalje od planirane destinacije, Međunarodnog aerodroma Dubai.

Džejms i Elizabet deo su devetočlane grupe iz Velike Britanije. Oni su rekli da "žive na djuti-friju“ i da imaju malo vode.

"Restorani su zatvoreni. Jedina hrana koju imamo je iz djuti-frija, tako da nisu obezbedili bilo kakvu hranu za bebe ili malu decu, nema pelena, pa stoga delimo pelene ljudima", rekao je Džejms.

Vremenski uslovi primorali su Međunarodni aerodrom Dubai, drugi najprometniji u svetu, da preusmeri desetine dolazećih i otkaže brojne letove.

"Stalno radimo... na tome da povratimo normalne operacije što je pre moguće“, saopštili su na "X“ (Tviter).

"Emirati“, velika međunarodna aviokompanija sa sedištem u Dubaiju, suspendovala je čekiranje putnika koji polaze iz Dubaja do četvrtka zbog "operativnih izazova“ usled lošeg vremena. Uprkos haosu, Devinovi kažu da su putnici i dalje pristižu na aerodrom.

"Svi smo zaglavili na ovom aerodromu sa lošim resursima, ovde su stotine ako ne i hiljade ljudi. Morali su da otvore djuti-fri kako bi mogli nešto da pojedemo ali sada i toga ponestaje", rekao je Džejms.

"Nemaju osoblja, informacija, ne mare"

Endru i Kejt Golding kretali su se "plutajućim automobilima" da bi ušli na Međunarodni aerodrom Dubai i sada su tamo već 12 sati.

"Pokušavam da se prebacim na drugi let. Moja supruga, Kejt, stoji u redu", rekao je 62-godišnji Endru BBC-u.

Par iz Kenta bio je na odmoru da proslave Kejtin 60. rođendan. Endru je rekao da ona ovaj put sada "nikada neće zaboraviti“.

Naveo je da ljudi spavaju na podovima, da su svuda omoti od hrane, i da je ovo iskustvo "prilično prljavo“.

"Mislim da je bilo gore nego što je bilo ko očekivao, sistem unutar aerodroma se potpuno raspao a 'Emirati' - koje smatram jednom od najboljih aviokompanija – nemaju osoblja, nemaju informacija, koordinacije, profesionalizma, brige, nema planiranja katastrofe... Čudno je, velike kompanije obično planiraju takva dešavanja",rekao je Endru.

"Totalni je haos", dodao je on.

"Putnici viču i bune se, stisnuti smo kao životinje"

En Ving iz Roterhama u južnom Jorkširu je na aerodromu sa mužem i troje dece. Oni se nadaju da će odleteti za London. Stigli su na aerodrom u 8.00 ujutro po lokalnom vremenu radi leta u 11.25 a inicijalno im je rečeno da kasni sat vremena.

"Nismo razgovarali ni sa kim iz 'Emirata' od 8.00 ujutro. Putnici su vikali i bunili se na info-pultu, osoblje se nigde nije moglo videti. Jezivo je, stisnuti smo poput životinja, ovo je opasno i nehumano. Ovo je apsolutno smešno", rekla je En, dodajući da nisu jeli od ručka i da su im obezbedili samo “mala pakovanja vode”.

"Očajni smo za hranom"

Margaret Mekartur i njen muž Derek, par u sedamdesetim godinama iz Monifita u Škotskoj, bili su u Dubaju na dva dana i trebali su u sredu ujutro da krenu za Tokio. Ali, let im je odložen a satima kasnije još nisu dobili alternativnu rutu.

"Trebali smo da poletimo u 7.50 ujutro, na aerodromu smo bili već od 6.15. Ovde smo već 13 sati. Nema hrane, samo smo kafu popili. Nema objekata u kojima nam je rečeno da budemo", rekla je Margaret. 

Ona je dodala da su "očajni za hranom" i da putnici nisu dobili vaučere.

"Ne znamo šta se dešava", rekla je Margaret, dodajući da je komunikacija sa aviokompanijom bila loša.

"Mrkli mrak i apokalipsa"

Met Vir, profesor iz Dubaja koji živi u gradu 10 godina, rekao je da je bilo popodne u utorak kad je primetio veliki, preteći oblak kako se proteže preko neba.

"U 15.00 sati nebo je postalo potpuno crno i apokaliptično. Fotografisao sam nebo gledajući kako oluja dolazi", rekao je on BBC-u.

Ubrzo je pala jaka kiša.

"Kad sam ušao nazad u kuću izgledao sam kao da sam izašao iz kupatila",rekao je Met.

Od tada je Dubai, kako je rekao, "ostao pod vodom". 

"Neka mesta su dobar metar i više pod vodom, hiljade domova je poplavljeno. Kuća mog komšije svega dva vrata niže je potpuno potopljena. Tu su i urušeni putevi sa automobilima koji su propali. Mnogi tržni centri su takođe prokišnjavali", rekao je Met.

Na snimcima iz centra Dubaja vide se desetine potopljenih vozila na delu autoputa Šeik Zajed, kao i duge saobraćajne gužve na drugim mestima autoputa sa 12 traka. Iako su se preteći oblaci razišli do srede, Met je rekao da je “toliko toga još pod vodom” i da je “infrastruktura urušena”.

Najveće padavine za 75 godina

U utorak su Ujedinjeni Arapski Emirati pretrpeli najveće padavine otkako je počelo beleženja podataka pre 75 godina. Nacionalni meteorološki centar je objavio da je na Hatm al Šaklu, u emirate Al Ain za manje od 24 sata palo 254,8 mm kiše.

Godišnji prosek padavina u zemlji je 140-200 mm, dok Dubai obično prima tek 97. Mesečni prosek za april je svega oko 8 mm. Žestoke padavine takođe su pogodile Saudijsku Arabiju i Bahrein. Mnogi faktori doprinose poplavama, ali zagrevanje atmosfere uzrokovano klimatskim promenama čini ekstremne padavine verovatnijim.

Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu ukoliko vlade širom sveta drastično ne smanje emisije štetnih gasova.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: