Svet 0

17.04.2024.

10:53

Američki avion preleteo Tajvanski moreuz

Američka vojna mornarica je saopštila da je njen patrolni i izviđački avion danas preleteo kroz Tajvanski moreuz, samo dan nakon što su šefovi odbrane SAD i Kine održali prve razgovore od novembra 2022. godine sa ciljem da smanje regionalne tenzije.

Izvor: Beta

Američki avion preleteo Tajvanski moreuz
Profimedia

Podeli:

U saopštenju američke sedme flote navodi se da je njihov patrolni i izviđački avion "prošao kroz Tajvanski moreuz u međunarodnom vazdušnom prostoru" i da "delujući unutar Tajvanskog moreuza u skladu sa međunarodnim pravom, SAD podržavaju prava i slobode plovidbe svih zemalja regiona".

Iako 160 kilometara širok moreuz koji deli Kinu od Tajvana spada u međunarodne vode, Kina smatra da je prolaz bilo kojih stranih vojnih aviona i brodova kroz njega otvoreno kršenje njenog suvereniteta.

Kina nije odgovorila na današnji prelet iako je ranije upućivala oštre proteste na slične prolaze brodova i aviona kroz taj moreuz.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je u utorak razgovarao sa kineskim kolegom admiralom Dong Junom oko smirivanja tenzija u regionu, što su prvi takvi razgovori dve sile od 2022. godine kada su kontakti prekinuti od strane Kine zbog posete tadašnje predsedavajuće američkog kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina smatra Tajvan za sastavni deo svoje tritorije koju treba povratiti i silom ako treba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: