Svet 0

17.04.2024.

8:41

Komitet UN nije dao jednoglasnu preporuku za primanje Palestine u UN

Komitet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za razmatranje o primanju Palestine kao punopravne članice UN saopštio je da nije uspeo da da jednoglasnu preporuku po tom pitanju.

Izvor: Tanjug

Komitet UN nije dao jednoglasnu preporuku za primanje Palestine u UN
Profimedia

Podeli:

Vlasti Palestine tražiće možda već ove nedelje glasanje u SB o primanju te države kao punopravne članice u UN, što bi praktično značilo priznavanje Palestine kao države, prenosi Rojters.

Do sada je nezavisnost Palestine, koja trenutno ima status posmatrača u UN, priznalo 138 od 193 članice tog tela.
Prijavu Palestine mora da odobri SB, gde Sjedinjene Američke Države, saveznik Izraela, mogu da stave veto na glasanje.
Stav SAD je da nezavisnost palestinske države treba da se desi kroz pregovore sa Izraelom, a ne kroz Ujedinje nacije, podseća Rojters.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da ne smatra da bi rezolucija UN o preporuci da Palestina postane punopravna članica pomogla stvaranju rešenja o dve države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: