Svet 0

16.04.2024.

19:18

Pucnjava u Indiji: Bezbednosne snage ubile 29 maoista

Indijske bezbednosne snage ubile su danas u pucnjavi 29 pobunjenika koji se bore za komunističko političko uređenje po ugledu na bivšeg lidera Kine Mao Ce Tunga.

Izvor: Tanjug

Pucnjava u Indiji: Bezbednosne snage ubile 29 maoista
Profimedia

Podeli:

Indijska policija je saopštila da je dobila dojavu o prisustvu maoista u okrugu Kanger u saveznoj državi Čatisgar, zbog čega je pokrenula raciju koja je dovela do pucnjave u kojoj je ubijeno 29 pobunjenika i ranjena su tri pripadnika bezbednosnih snaga.

Sukobi sa indijskim maoistima, koji vode gerilsku borbu protiv države, dešavaju se više decenija u centralnoj i istočnoj Indiji.

Ovi pobunjenici tvrde da se bore kako bi siromašnim poljoprivrednicima i radnicima dali kontrolu nad zemljom i mineralima koje trenutno eksploatišu velike rudarske kompanije, prenosi Asošiejted pres.

Amit Šah, ministar Čatisgara i pripadnik vladajuće Indijske narodne partije (BJP), izjavio je da će, ukoliko glasači daju treći mandat premijera Narendri Modiju, on "eliminisati pobunu u roku od tri godine".

Parlamentarni izbori u Indiji biće održani od 19. aprila do 1. juna u sedam faza, a na njima će moći da glasa 968 miliona ljudi.

U okrugu Kanker će se glasati u drugoj fazi 26. aprila, a u susednom Bastaru, uporištu maoista, glasaće se 19. aprila.

Glavni rivali na izborima su sadašnji premijer Modi, koji pokušava da osvoji svoj treći mandat u koaliciji Nacionalnog demokratskog saveza koju predvodi njegova partija BJP, i kandidat Rahul Gandi iz opozicione koalicije INDIA.

Ankete predviđaju još jednu pobedu Modija, navodi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: