Svet 0

16.04.2024.

19:18

Pucnjava u Indiji: Bezbednosne snage ubile 29 maoista

Indijske bezbednosne snage ubile su danas u pucnjavi 29 pobunjenika koji se bore za komunističko političko uređenje po ugledu na bivšeg lidera Kine Mao Ce Tunga.

Izvor: Tanjug

Pucnjava u Indiji: Bezbednosne snage ubile 29 maoista
Profimedia

Podeli:

Indijska policija je saopštila da je dobila dojavu o prisustvu maoista u okrugu Kanger u saveznoj državi Čatisgar, zbog čega je pokrenula raciju koja je dovela do pucnjave u kojoj je ubijeno 29 pobunjenika i ranjena su tri pripadnika bezbednosnih snaga.

Sukobi sa indijskim maoistima, koji vode gerilsku borbu protiv države, dešavaju se više decenija u centralnoj i istočnoj Indiji.

Ovi pobunjenici tvrde da se bore kako bi siromašnim poljoprivrednicima i radnicima dali kontrolu nad zemljom i mineralima koje trenutno eksploatišu velike rudarske kompanije, prenosi Asošiejted pres.

Amit Šah, ministar Čatisgara i pripadnik vladajuće Indijske narodne partije (BJP), izjavio je da će, ukoliko glasači daju treći mandat premijera Narendri Modiju, on "eliminisati pobunu u roku od tri godine".

Parlamentarni izbori u Indiji biće održani od 19. aprila do 1. juna u sedam faza, a na njima će moći da glasa 968 miliona ljudi.

U okrugu Kanker će se glasati u drugoj fazi 26. aprila, a u susednom Bastaru, uporištu maoista, glasaće se 19. aprila.

Glavni rivali na izborima su sadašnji premijer Modi, koji pokušava da osvoji svoj treći mandat u koaliciji Nacionalnog demokratskog saveza koju predvodi njegova partija BJP, i kandidat Rahul Gandi iz opozicione koalicije INDIA.

Ankete predviđaju još jednu pobedu Modija, navodi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: