Svet 0

16.04.2024.

11:00

Maloletnik iz BiH planirao teroristički napad u Austriji: "Ili ću da umrem, ili ću dobiti doživotnu"

Austrijski mediji objavili su delove optužnice protiv maloletničke bande koja je širila strah na ulicama Beča, a na čijem je čelu bio državljanin Bosne i Hercegovine (17), koji je i prvoosumnjičeni u optužnici koja je nedavno podignuta.

Izvor: Avaz.ba

Maloletnik iz BiH planirao teroristički napad u Austriji: "Ili ću da umrem, ili ću dobiti doživotnu"
EPA-EFE/MAX BRUCKER

Podeli:

Na telefonima maloletnika pronađeni su brojni inkriminišući dokazi, među kojima je i snimak na kojem se maloletnik iz Bosne i Hercegovine hvali kako je napravio eksplozivnu napravu, za koju je materijal nabavio u Češkoj, gdje je boravio u septembru 2023. godine.

Osim materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, čime se ovaj maloletni državljanin Bosne i Hercegovine hvalio. Taj eksploziv su, prema optužnici, nekoliko sati držali u džamiji u Majdlingu, a zatim su ga premestili na drugo mesto.

Maloletnik se hvalio da će napraviti eksplozivnu napravu od dva kilograma: "Ili ću da umrem ili ću dobiti doživotnu kaznu, ali ja sam ozbiljan", navodno je rekao na jednom snimku.

Podsetimo, osumnjičeni, njih 10 starosti od 14 do 21 godine, već duže vreme terorišu i šire strah u bečkom naselju Majdling.

Navodno su koristili molotovljeve koktele, kalašnjikove, noževe i mačete kako bi ulivali strah i ucenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašenje nisu bile njihove jedine aktivnosti. Sve je više indicija o islamističkom poreklu osumnjičenih, čija se imena pominju u opširnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno mesto okupljanja ove mlade bande navode se prostorije džamije u Majdlingu. Tokom ispitivanja, neki od maloletnika su rekli da je njihova grupa sledila islamističku ideologiju, kao i da su trojica osumnjičenih navodno bili simpatizeri Islamske države.

Prvoosumnjičeni u optužnici je 17-godišnji državljanin BiH, koji je već postao zapažen kroz kontakte sa ljudima iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloletnika se navodi i da je pisao "tekstove koji veličaju nasilje".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: