Svet 15

16.04.2024.

23:34

Žestok napad na Izrael; Najavili osvetu; "Odgovor će biti mnogo jači"

U noći između 13. i 14. aprila oružane snage Irana izvele su masovni vazdušni napad na Izrael, u kome je korišćeno na stotine komada lutajuće municije, krstarećih i balističkih raketa.

Izvor: B92.net

Žestok napad na Izrael; Najavili osvetu; "Odgovor će biti mnogo jači"
Profimedia

Podeli:

Podršku Iranu pružile su i pojedine militantne grupe u regionu, prvenstveno iz Libana, Iraka i Sirije, koje su takođe upotrebile dronove, višecevne lansere i druga artiljerijska sredstva za napad na izraelsku teritoriju.

Završeno

21:12

Sunak: Eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu

Britanski premijer Riši Sunak preneo je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu.

"Sunak je podvukao da značajna eskalacija nije ni u čijem interesu i da bi samo produbila nesigurnost na Bliskom istoku. Ovo je trenutak u kojem hladne glave treba da prevladaju", kazao je Sunak, saopšteno je iz njegovog kabineta posle telefonskog razgovora sa Netanijahuom, prenosi Rojters.

Sunak je u ponedeljak objavio u britanskom parlamentu da zemlje G7 rade na paketu sankcija protiv Irana zbog napada te zemlje na Izrael.

"Sunak je rekao da je Iran loše proračunao i da postaje sve više izolovan na međunarodnoj sceni", rekao je portparol kabineta britanskog premijera.

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad dronovima i balističkim i krstarećim raketama na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael. Velika Britanije je bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela od iranskog napada.

20:47

Borelj: EU počinje da radi na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

"Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama", rekao je Borelj posle hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU.

Borelj je pojasnio da je reč o predlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

18:30

Portugal zahteva od Irana puštanje teretnog broda MSC Aries

Ministarstvo spoljnih poslova Portugala pozvalo je iranskog ambasadora da zahteva puštanje juče zaplenjenog teretnog broda "MSC Aries" pod portugalskom zastavom i da osudi napad Irana na Izrael.

U saopštenju ministarstva navedeno je da je Portugal zahtevao oslobađanje posade "MSC Aries", za koji Teheran tvrdi da je zaplenjen zbog navodnog kršenja pomorskih zakona, jer smatra obrazloženja Teherana nedoslednim.

Dodaje se u saopštenju da će ministarstvo "čekati rezultate ove formalne mere i razmotriti dodatne korake", prenosi Rojters.

15:27

Putin i Raisi razgovarali o situaciji na Bliskom istoku

Vladimir Putin razgovarao je sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o ''zaoštrenoj'' situaciji na Bliskom istoku do koje je došlo nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku i omazde Irana u napadu za vikend.

Putin je izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i da neće dozvoliti novu rundu konfrontacija, koja bi mogla da ima katastrofalne posledice za ceo region, dok je Raisi istakao da su akcije Irana bile iznuđene i ograničene prirode, saopšteno je iz Putinovog kabineta.

Dodaje se da je do razgovora došlo na inicijativu iranske strane.

Raisi je takođe naveo da je Iran nezainteresovan za dalju eskalaciju tenzija. Lideri su se složili da je osnovni uzrok aktuelnih dešavanja na Bliskom istoku nerešen palestinsko-izraelski sukob, i u tom kontekstu su potvrdili da se Moskva i Teheran zalažu za momentalni prekid vatre, ublažavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rešavanje krize.

14:38

Saudijska Arabija: Ne treba nam više konflikata u regionu

14:37

Hezbolah: Lansirano; Napad na Izrael

14:37

Novi sastanak izraelskog ratnog kabineta

14:10

"Odgovor će biti mnogo jači"

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei izjavio je danas, povodom napada Irana na Izrael dronovima i balističkim raketama u noći između subote i nedelje, kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, da će odgovor Teherana biti mnogo jači ako Izrael ponovo napadne.

U izjavi za Tanjug, Baei kaže da je napadom na iransku zgradu konzulata u Damasku, u kojem su ubijena dva iranska generala, Izrael pregazio tri crvene linije: prekršen je nacionalni suverenitet države Sirije, prekršena je povelja UN i Bečka konvencija za zaštitu diplomatskih objekata.

"Izrael nije verovao da imamo toliku vojnu sposobnost i moć da možemo da delujemo na teritoriji Izraela. Tačno je da oni imaju veoma jaku PVO opremu uz pomoć svojih saveznika SAD, Velike Britanije. To je bio naš minimalni odgovor, veoma proračunat i precizan da bi se druga strana dozvala pameti i razumela kako stoje stvari. Poruka je bila veoma jasna, da Izrael ne nastavi sa tim", rekao je ambsador.

Prema njegovim rečima, Iran je ovim napadom stavio tačku na sukob, ali ukoliko Izrael ponovo napadne, Iran će odgovoriti i odgovor će biti mnogo jači.

"Naš napad na Izrael se desio nakon napada Izraela na našu zgradu konzulata u Damasku. To je bila poslednja karika u lancu terorističkih akcija protiv naših vojnih savetnika i zvaničnika. To nije prvi put, u više navrata vojnim akcijama je izvršen teror i ubijeni su naši zvaničnici", rekao je iranski ambasador.

14:07

Ambasador Irana o Izraelu

Ambasador Irana u Srbiji Rašida Hasanpura o napadu te zemlje na Izrael.

Izvor: Prva

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: