Svet 0

14.04.2024.

23:51

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN; Gutereš: Bliski istok na ivici; Nebenzja: Rezultat nereagovanja

U Njujorku se održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se razgovarati o napadu Irana na Izrael.

Izvor: Blic

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN; Gutereš: Bliski istok na ivici; Nebenzja: Rezultat nereagovanja
TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bs

Podeli:

Sednicu je zakazala Misija Malte u UN, koja predsedava najvišim telom svetske organizacije, na zahtev Izraela.

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja SB UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je poslednji bio u Damasku, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

''Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost SB UN, reakcija na očigledan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju", rekao je Nebenzja na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael prethodne noći.

Ruski zvaničnik je ocenio da ova sednica predstavlja ''paradu licemerja i dvostrukih standarda'' jer, kako tvrdi, da su napadnute zapadne diplomatske misije, odmah bi bile preduzete uzvratne mere, prenosi Sputnjik.

''SAD, Velika Britanija i Francuska su (prethodno) suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan", rekao je Nebenzja.

Njegovi komentari se odnose na odbijanje SAD i Velike Britanije da razmotre nacrt izjave SB UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija. Nebenzja je dodao da Rusija poziva Izrael da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

''Pozivamo sve strane uključene u incident na uzdržanost u kontekstu napete situacije na terenu u regionu Bliskog istoka i očiglednih rizika da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će regionalne države sve postojeće probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem i upozorio da bi u suprotnom, region mogao da bude uvučen u ''začarani krug međusobnih napada i nasilja''.

On je dodao da Rusija smatra da je važno da konstruktivno nastrojeni međunarodni igrači doprinesu diplomatskom rešenju tenzija na Bliskom istoku. Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Gutereš na sednici Saveta bezbednosti: Bliski istok na ivici velikog sukoba

Bliski istok je na ivici velikog sukoba, došlo je vreme za deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na hitnom zasedanju Saveta bezbednosti UN posle iranskog napada na Izrael.

"Bliski istok je na ivici. Narodi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog velikog sukoba. Sada je vreme za detant i deeskalaciju. Sada je vreme za maksimalnu uzdržanost", istakao je Gutereš.
On je takođe izjavio o zabrani upotrebe sile protiv bilo koje države, kao i nepovredivost diplomatskih objekata.

"Podsećam sve države-članice da Povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Osim toga, princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata i osoblja mora se poštovati u svim slučajevima u skladu sa međunarodnim pravom, kao što sam naveo osuđujući napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN takođe je istakao zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći", rekao je Gutereš.

On je dodao da postoji i zajednička odgovornost za prekid nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, deeskalaciju situacije duž "plave linije" i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Regionalni i globalni mir i bezbednost podrivaju se svakog časa. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove", naglasio je on.

Teheran: Iran napao Izrael u okviru prava na samoodbranu

Uzvratni udar Irana na Izrael izveden je isključivo u okviru neotuđivog prava na samoodbranu, izjavio je stalni predstavnik Irana u UN Amir Said Iravani na sednici Saveta bezbednosti ove organizacije, sazvane u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

"Islamska Republika Iran izvela je seriju vojnih udara na izraelske vojne objekte. Udari su izvedeni isključivo u okviru neotuđivog prava Irana na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih nacija i priznato međunarodnim pravom", rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Iran je, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da usvoji izjavu o izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku, iskoristio svoje pravo na samoodbranu.

"UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu u kojem osuđuje zločin, koji su podržale Kina, Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska", podsetio je iranski diplomata.

"Suočen sa takvim okolnostima, Iran nije imao izbora osim da iskoristi svoje pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava", naglasio je on.

On je dodao da je udar na Izrael bio neophodan, srazmeran, precizan i usmeren samo na vojne objekte.

"Dejstva su bila neophodne i srazmerna. To su bile precizne akcije usmerene samo na vojne ciljeve i sprovedene su pažljivo kako bi se minimizirala mogućnost dalje eskalacije i sprečila šteta koja bi mogla da se nanese civilima", objasnio je on.

Američki predstavnik: SAD očekuju da SB UN osudi napad i sankcioniše Teheran

Zamenik američke predstavnice pri UN Robert Vud izjavio je da uranski napad na Izrael zaslužuje odgovor i da SAD očekuju da svih 15 članica Saveta bezbednosti UN ovaj napad osude.
On je istakao da UN imaju obavezu da ne dopuste da iranski napad prođe bez odgovora.

"Juče smo videli neviđeni napad na Izrael od strane zemlje koja je nameravala da ga uništi. Takav napad je bez presedana. Nadamo se da ćemo na ovom sastanku videti potpunu osudu svih 15 članova ovih neviđenih napada na Izrael", rekao je Vud.

On je naglasio da će u narednim danima SAD istražiti dodatne mere kako bi se Iran držao odgovornim za napad pred Ujedninjenim nacijama, kao i da će smatrati Teheran odgovornim za postupke svojih posrednika.
Američki zvaničnik je poručio da SAD žele da se regionalne tenzije smanje, ali da ne znaju koji će biti sledeći potezi Izraela i Irana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: