Svet 126

15.04.2024.

0:00

Održana hitna sednica SB UN; "Bliski istok je na ivici"; Francuzi priznali: Presretali smo dronove

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova".

Izvor: B92.net

Održana hitna sednica SB UN; "Bliski istok je na ivici"; Francuzi priznali: Presretali smo dronove
Mostafa Alkharouf/Anadolu/ABACAPRESS.COM/Profimedia

Podeli:

  • Sva dešavanja u vezi napada Irana na Izrael pratite na našem blogu UŽIVO

Završeno

23:59

Iravani: Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sednici SB UN povodom sinoćenjeg napada Irana na Izrael.

''UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu da osudi zločin, koji su podržale Kina , Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska“, poručio je Iravani.

23:58

Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je danas izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", rekao je Erdan, prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

23:02

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN; Gutereš: Bliski istok na ivici; Nebenzja: Rezultat nereagovanja

21:51

Francuzi priznali: Da, učestvovali smo

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sedžurne.

''Preuzeli smo odgovornost i izvršili misiju presretanja'', rekao je Sežurne televizijskom kanalu France 2, ali nije izneo detalje o učešću Francuske u sinoćnjoj odbrani Izraela od iranskog napada.

Ranije danas, potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je Francuska bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela, podseća Rojters.

20:31

IDF nakon sastanka ratnog kabineta: Imamo plan i za ofanzivu i za defanzivu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon noćašnjeg napada Irana.

Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i dovedu do eskalacije u regionu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, dodajući da IDF ostaje u stanju povišene pripravnosti.

"Tokom poslednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofanzivu i za defanzivu. Nastavićemo da štitimo državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastaviti da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za ceo Bliski istok", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi Skaj njuz.

On nije izneo više detalja o odobrenim planovima koji su doneti na sastanku ratnog kabineta.

18:48

Izraelska vlada u kakvom je stanju devojčica povređena u sinoćnom napadu

Sedmogodišnja devojčica koja je tokom noći zadobila teške povrede glave u iranskom napadu na Izrael, je i dalje u kritičnom stanju saopštila je izraelska vlada.

"Stanje sedmogodišnje devojčice koja je juče evakuisana iz grada se pogoršalo i i dalje je kritično i nestabilno," rekla je Iasmin Amos, portparolka Medicinskog centra Soroka i Beršeba na jugu zemlje, gde je devojka se leči.

Kako je dodala, devojčica je zadobila teške povrede glave i životno je ugrožena.

18:40

Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

''Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija'', poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje.

Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

18:13

Bajden sa liderima G7 o odgovoru Iranu

Bajden će se danas sastati sa liderima G7 kako bi razgovarali o diplomatskom odgovoru na napad Irana.

Bajden se sastaje sa liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

18:00

IDF: Ovako izgleda presretanje dronova

16:48

Stigla osuda NATO alijanse

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi Iks da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

"Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja", navela je Daklala.

16:15

Opasno upozorenje: Platiće, kad mi odlučimo

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, izjavio je danas ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i ispostaviti račun Iranu na način i vreme koji nam budu odgovarali", naveo je Ganc u saopštenju, preneo je Rojters.

16:10

Izrael: Iranu slede sankcije za napad

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani".

"Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti", piše u saopštenju.

15:24

Turska pozvala Teheran da izbegne eskalaciju sukoba

Turska je pozvala Teheran da izbegne "novu eskalaciju" posle noćašnjih iranskih napada na Izrael, rekao je jedan turski diplomatski izvor.

"Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas telefonom sa svojim iranskim kolegom i rekao mu da mi ne želimo novu eskalaciju u regionu", naveo je taj izvor koji nije želeo da mu se objavi ime.

Prema tom izvoru iranski ministar spoljnih posloval Hosein Amir Abdolahijan rekao je da je "operacija odmazde protiv Izraela završena", ali da Iran zadržava pravo da deluje "sa najvećom čvrstinom" u slučaju "novog izraelskog napada".

Iran je noćas lansirao više od 300 dronova i raketa protiv Izraela, kao odgovor na napad na iranski Konzulat u Damasku početkom meseca. Izraelska vojska je saoštila da je osujetila napad i da je uz pomoć saveznika presrela i oborila 99 odsto projektila koji su bili usmereni na Izrael.

14:09

Susedne zemlje bile obaveštene o napadu?

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

"Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je Iranov odgovor Izraelu siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahjan, prenosi Rojters.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad, tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

13:44

Snimak napada, pretpostavlja se da je svaki dron imao po 20 kilograma eksploziva

13:28

Na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa

Potrtparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner izjavio je danas da je u sinoćnom napadu Irana na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa.

On je na društvenoj mreži X kazao da su svi ispaljeni "s namerom da ubiju Izraelce" i da je 99 odsto njih presretnuto.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti još snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćni.

13:07

Letovi na iranskim aerodromima otkazani do sutra

Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući teheranski "Imam Homeini Internešenal", otkazalo je letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

"Svi letovi sa međunarodnog aerodroma 'Imam Homeini' u Teheranu otkazani su do 6:00 sati ujutru nakon objave Iranske organizacije za civilno vazduhoplovstvo", izjavio je izvršni direktor aerodroma za iransku agenciju Student, preneo je Gardijan.

Domaći letovi sa aerodroma "Mehrabad" u Teheranu i aerodroma u Širazu, Isfahanu, Bušeru, Kermanu, Ilamu i Sanandaju, takođe, su otkazani do ponedeljka ujutru, navela je Iranska kompanija za aerodrome i vazdušnu navigaciju, pošto je zapadni deo vazdušnog prostora zemlje i dalje zabranjen za letove. 

Izrael je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor od 7:30 časova jutros po lokalnom vremenu.

Aerodrom u Bejrutu je od jutros ponovo otvoren, a letovi u i iz libanske prestonice su obnovljeni.

12:34

G7 sazvao video konferenciju o napadu na Izrael

Šefovi država i vlada Grupe 7, najbogatijih liberalnih ekonomija sveta ,sastaće se danas popodne na video konferenciji da razgovaraju o iranskom napadu na Izrael, saopštila je Vlada Italije, zemlje koja je aktuelna predsedavajuća G7.

"Italiajsko predsedništvo G7 sazvalo je za danas rano popodne video konferenciju na nivou lidera", saopštila je italijanska vlada.

Pored Italije u G7 su i SAD,Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Japan. 

Sastanak na vrhu G7 sazvan je posle noćašnjeg napada Irana na Izrael sa više od 200 dronova i raketa, kao odgovor na udar na iranski konzulat u Damasku početkom ovog meseca.

Taj direktni iranski napad bez presedana je ipak bio osujećen, prema navodima izraelske vojske koja je saopštila da je zajedno sa svojim saveznicima uspela da presretne 99 odsto projektila upućenih na izraelsko tle. 

Savet bezbednosti UN takođe danas treba da održi hitnu sednicu, a generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš osudio je napad kao "ozbiljnu eskalaciju".

12:22

Iran: Ovo je istorijska, moćna, pobednička operacija

Iranski predsednik je rekao da je vojska te zemlje sinoć "naučila Izrael lekciju".

"Na svaku novu avanturu biće odgovoreno težim i žalosnijim odgovorom", rekao je Ebrahim Raisi.

On je napad opisao kao "istorijsku, moćnu, pobedničku operaciju".
 

09:46

Svetski lideri pozivaju na suzdržanost; Gutereš: Svet ne može da priušti još jedan rat

09:39

Jordan sinoć presreo objekte u svom vazdušnom prostoru

Kabinet jordanskog premijera Bišer Al Kasavnija saopštio je da je vojska Jordana, zemlje susedne Izraelu, tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael presrela više objekata u svom vazdušnom prostoru kako bi obezbedila sigurnost svojih građana.

"Nešto šrapnela je palo na više mesta za to vreme, bez izazivanja neke značajne štete ili povreda građana", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

09:39

Nema povređenih među državljanima Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je jutros, posle subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

"Naši državljani, njih oko 2.500 su dobro, nema povređenih, a noć je bila neprospavana", rekao je Nikolić za Tanjug, ocenivši da je, u poređenju sa napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, stanje državljana Srbije "daleko relaksiranije".

09:38

IDF: Izraelu u odbrani pomogle SAD, Velika Britanija, Francuska i Jordan

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je, govoreći o pomoći Francuske, da Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare i da su dali doprinos u patroliranju vazdušnim prostorom, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran, prenosi Tajms of Izrael.

09:36

Baražna paljba na Izrael

08:04

Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael. Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

08:03

Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

08:03

Izrael otvorio svoj vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih vazdušnih udara

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji.

U saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti navodi se da je izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren, ali se putnicima iz Tel Aviva savetuje da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, prenosi Rojters.

08:02

Da li je ovo prvi znak da nam je Treći svetski rat pred vratima?

08:00

U iranskom napadu na Izrael teže ranjena sedmogodišnja devojčica

Izraelska služba hitne pomoći kod grada Arada na jugu zemlje saopštila je danas da je sedmogodišnja devojčica ranjena delovima oborenog iranskog drona.

Pripadnici izraelske medicinske službe potvrdili su da lekari pružaju medicinsku pomoć sedmogodišnjoj devojčici, prenosi Tajms of Izrael. Navodi se da je devojčica iz beduinskog grada u blizini Arada, da je u teškom stanju i da je prebačena u bolnicu u Biršebi.

08:00

IDF: Presretnuto 99 odsto od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je jutros da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran noćas ispalio na Izrael.

Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, već su svi oboreni izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika, prenosi Tajms of Izrael.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: