Svet 10

14.04.2024.

0:54

Američki potpukovnik o napadu Irana na Izrael: "Sistem je na 90 odsto, ali..."

Izrael ima robusan protivvazdušni sistem, ali bi verovatno imao problema u slučaju ponovljenih iranskih napada dronovima.

Autor: B92

B92
Američki potpukovnik o napadu Irana na Izrael: "Sistem je na 90 odsto, ali..."
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Podeli:

To je u razgovoru za internacionalnu verziju "Sputnjika" izjavila potpukovnica američkog ratnog vazduhoplovstva Karen Kvijatkovski.

"Dronovi i rakete ispaljene na Izrael su razlog zašto je 'Gvozdena kupola' napravljena, i taj sistem ima efikasnost od 90 odsto, što znači da 10 odsto prođe odbranu. Međutim, hendikep je cena i dostupnost raketa koje se ispaljuju kako bi presrele sredstva neprijatelja. Svaka raketa 'Gvozdene kupole' košta skoro 50.000 dolara, a njihova količina je ograničena. Zbog toga, Izrael mora da odluči kako u jednom trenutku da prekine napade", kaže Kvijatkovski.

"To bi moglo da dovede do eskalacije rata ili nekih pregovora, koji se tiču Gaze i drugih susednih zemalja", dodala je.

Sve o napadu Irana na Izrael iz časa u čas pratite u Live blogu na B92.net.

Pročitajte i:

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: