Svet 165

14.04.2024.

4:34

Iran sa 200 projektila napao Izrael; Žrtava nema? Svet u strahu čeka odgovor iz Tel Aviva FOTO/VIDEO

Iran je sinoć lansirao stotine dronova ka Izraelu. Napad je ipak prošao bez ozbiljnijih materijalnih posledica i bez žrtava ali presedan je postavljen

Autor: B92

B92
Iran sa 200 projektila napao Izrael; Žrtava nema? Svet u strahu čeka odgovor iz Tel Aviva FOTO/VIDEO
Mostafa Alkharouf/Anadolu/ABACAPRESS.COM/Profimedia

Podeli:

Šta će se dalje dešavati i da li je ovo jednokratni incident ili početak mnogo ozbiljnijeg sukoba koji bi mogao u rat da uvuče i druge aktere tek ćemo saznati.

Sva dešavanja prvog dana napada mogli ste da pratite na našem Live blogu na B92.net.

Završeno

04:30

Šta se zapravo desilo noćas? Iranski duh izašao iz boce ili...

U noći između subote na nedelju desilo se doskora nezamislivo. Nakon decenija i decenija "najava" - Iran je direktno napao Izrael.

Više od 200 projektila lansirano je iz Irana ka Izraelu kao, kako navode u Teheranu, odgovor na akcije i napade Izraela na tu zemlju.

Prvi izveštaji iz Izraela govore da je najveći deo raketa presretnut i neutralisan, većinom i pre nego što su došli do teritorije Izraela.

Nekoliko ih je, ipak, palo na izraelsku teritoriju ali zvaničnici te zemlje kažu da je naneta šteta minimalna. Izveštaja o žrtvama i dalje nema.

I šta sada? Neki tvrde da je ovim napadom "duh izašao iz boce" i da smo na korak od sukoba neslućenih razmera, dok i jedna i druga strana najavljuju svoje dalje akcije i istovremeno upozoravaju jedni druge da će svaka takva akcija biti dočekana brutalnim odgovorom.

Sa druge strane, iz izjava pojedinih analitičara provejava i stav da je sve ovo zapravo samo način na Teheran da uradi nešto ali da, istovremeno, ne uradi previše.

Posle svega što se desilo, kažu, Iran je bio primoran da "pokaže zube" ali i dodaju da izjave koje dolaze iz Teherana ukazuju na to da iranski zvaničnici ne žele da ovo eksalira u otvoreni u sukob.

Koji je scenario tačan nije lako proceniti. Odgovor Izraela, kakav god da bude, mogao bi da olakša dolaženje do pravog zaključka.

04:29

Izrael nije delovao sam

04:28

SAD žele da budu unapred obaveštene ako Izrael napadne Iran

CNN javlja da je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamolio svog kolegu Joava Galanta da upozori Vašington pre nego što Izrael napadne Iran, ako odluči da krene tim putem.

03:49

03:49

Kad se upale alarmi...

03:40

Aerodrom u Teheranu otkazuje sve letove do 8 ujutro

Očekuju nešto?

03:38

Izraelski mediji: Stiže još 80 dronova

03:37

Napadi i iz Libana?

ID: 28 lansiranja iz Libana, nakon najnovijih alarma na severu Golanske visoravni

03:08

Šta znamo o iranskim kamikaza-dronovima?

03:07

Tramp: Ovo se ne bi dogodilo da sam ja predsednik

Bivši američki predsednik Donald Tramp tokom svog mitinga za reizbor u Pensilvaniji prokomentarisao je i iranski napad na Izrael.

"Oni su trenutno na udaru, to je zato što mi pokazujemo veliku slabost. To se ne bi desilo da sam ja na funkciji — vi to znate, oni to znaju, svi to znaju" rekao je Tramp i dodao da se "Amerika moli za Izrael, mi šaljemo našu apsolutnu podršku svima koji su u opasnosti".

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: