Svet 0

13.04.2024.

21:19

Akcija Evropola: Uhapšeno devetoro osumnjičenih u slučaju lažnih investicija u kanabis

Zajednička istraga koju je sprovelo nekoliko evropskih organa za sprovođenje zakona, uz podršku Evropola i Evrodžasta, dovelo je do hapšenja devetoro osumnjičenih u slučaju prevare u vezi sa investicijama u kanabis ''JuicyFields", saopštio je danas Evropol.

Izvor: Tanjug

Akcija Evropola: Uhapšeno devetoro osumnjičenih u slučaju lažnih investicija u kanabis
Profimedia

Podeli:

Tokom istrage i dana hapšenja, zaplenjeno je ili zamrznuto 4.700.000 evra na bankovnim računima, 1.515.000 evra u kriptovalutama, 106.000 evra u gotovini i 2.600.000 evra u nepokretnostima, dodaje Evropol.

Policija je zaplenila i nekoliko luksuznih vozila, umetnička dela, gotovinu i razne luksuzne predmete, kao i veći broj elektronskih uređaja i dokumenata.

Prema sudskim procenama, ukupna šteta nastala lažnim ulaganjima u reklamiranu platformu za uzgoj kanabisa iznosi 645 miliona evra, ali prema proceni Evropola, stvarne i neprijavljene štete mogle bi biti znatno veće.

Ukupno, procenjeno je da je oko 550 000 učesnika širom sveta, a većinom evropskih državljana, registrovano kao onlajn investitori. 

Koristeći bankovne transfere ili kriptovalute, oko 186 000 učesnika je zapravo prenelo sredstva u razrađenu Ponzijevu šemu koja je bila aktivna od početka 2020. do jula 2022.

Osumnjičeni, uglavnom ruske, ali i holandske, nemačke, italijanske, letonske, malteške, poljske, jordanske, američke i venecuelanske nacionalnosti, koristili su reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na svoje veb stranice. 

Ove platforme su nudile obećavajuće mogućnosti za ulaganje u masovno ulaganje u uzgoj, berbu i distribuciju biljaka kanabisa koje bi se koristile u medicinske svrhe.

Uz minimalno početno ulaganje od najmanje 50 evra u ovu priliku za takozvani ''e-uzgoj“, investitorima je obećano da će biti povezani sa proizvođačima medicinskog kanabisa. 

Nakon kupovine biljke kanabisa, platforma je uverila investitore, ''e-uzgajivače'' ,da bi uskoro mogli da ostvare visok profit od prodaje marihuane ovlašćenim kupcima. 

Iako je kompanija obećala godišnji prinos od 100 odsto ili više, nisu otkrili kako će to tačno postići, i nisu pružili nikakvu garanciju investitorima, naveli su iz Evropola.

Legalizacija uzgoja kanabisa ili proširenje dozvoljenog sadržaja THC-a u proizvodima od kanabisa za lične, rekreativne i terapeutske svrhe je značajan predmet javne rasprave u EU.

Evropol ocenjuje da su kriminalne mreže sklone dodavanju novih nezakonitih praksi  na već postojeće ilegalne radnje, posebno u periodima promena u regulatornim okvirima, što dovodi do reklamiranja lažnih niskorizičnih i visokoprofitabilnih mogućnosti ulaganja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: