Svet 0

13.04.2024.

21:19

Akcija Evropola: Uhapšeno devetoro osumnjičenih u slučaju lažnih investicija u kanabis

Zajednička istraga koju je sprovelo nekoliko evropskih organa za sprovođenje zakona, uz podršku Evropola i Evrodžasta, dovelo je do hapšenja devetoro osumnjičenih u slučaju prevare u vezi sa investicijama u kanabis ''JuicyFields", saopštio je danas Evropol.

Izvor: Tanjug

Akcija Evropola: Uhapšeno devetoro osumnjičenih u slučaju lažnih investicija u kanabis
Profimedia

Podeli:

Tokom istrage i dana hapšenja, zaplenjeno je ili zamrznuto 4.700.000 evra na bankovnim računima, 1.515.000 evra u kriptovalutama, 106.000 evra u gotovini i 2.600.000 evra u nepokretnostima, dodaje Evropol.

Policija je zaplenila i nekoliko luksuznih vozila, umetnička dela, gotovinu i razne luksuzne predmete, kao i veći broj elektronskih uređaja i dokumenata.

Prema sudskim procenama, ukupna šteta nastala lažnim ulaganjima u reklamiranu platformu za uzgoj kanabisa iznosi 645 miliona evra, ali prema proceni Evropola, stvarne i neprijavljene štete mogle bi biti znatno veće.

Ukupno, procenjeno je da je oko 550 000 učesnika širom sveta, a većinom evropskih državljana, registrovano kao onlajn investitori. 

Koristeći bankovne transfere ili kriptovalute, oko 186 000 učesnika je zapravo prenelo sredstva u razrađenu Ponzijevu šemu koja je bila aktivna od početka 2020. do jula 2022.

Osumnjičeni, uglavnom ruske, ali i holandske, nemačke, italijanske, letonske, malteške, poljske, jordanske, američke i venecuelanske nacionalnosti, koristili su reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na svoje veb stranice. 

Ove platforme su nudile obećavajuće mogućnosti za ulaganje u masovno ulaganje u uzgoj, berbu i distribuciju biljaka kanabisa koje bi se koristile u medicinske svrhe.

Uz minimalno početno ulaganje od najmanje 50 evra u ovu priliku za takozvani ''e-uzgoj“, investitorima je obećano da će biti povezani sa proizvođačima medicinskog kanabisa. 

Nakon kupovine biljke kanabisa, platforma je uverila investitore, ''e-uzgajivače'' ,da bi uskoro mogli da ostvare visok profit od prodaje marihuane ovlašćenim kupcima. 

Iako je kompanija obećala godišnji prinos od 100 odsto ili više, nisu otkrili kako će to tačno postići, i nisu pružili nikakvu garanciju investitorima, naveli su iz Evropola.

Legalizacija uzgoja kanabisa ili proširenje dozvoljenog sadržaja THC-a u proizvodima od kanabisa za lične, rekreativne i terapeutske svrhe je značajan predmet javne rasprave u EU.

Evropol ocenjuje da su kriminalne mreže sklone dodavanju novih nezakonitih praksi  na već postojeće ilegalne radnje, posebno u periodima promena u regulatornim okvirima, što dovodi do reklamiranja lažnih niskorizičnih i visokoprofitabilnih mogućnosti ulaganja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: