Svet 0

12.04.2024.

19:50

Nemački advokati podneli tužbu protiv Vlade zbog Izraela

Advokati koji se bave zaštitom ljudskih prava podneli su tužbu protiv odluke nemačke vlade da odobri izvoz 3.000 komada protivtenkovskog oružja u Izrael, što je drugi takav slučaj ovog meseca podnet zbog podrške Berlina Izraelu u ratu u Gazi.

Izvor: Tanjug

Nemački advokati podneli tužbu protiv Vlade zbog Izraela
EPA-EFE/Filip Singer

Podeli:

Prošle sedmice, berlinski advokati su naveli da su podneli hitan apel za zaustavljanje izvoza ratnog oružja u Izrael, navodeći da se ono koristi na načine koji bi mogli kršiti međunarodno humanitarno pravo u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Poslednji slučaj, koji je podnelo pet Palestinaca iz Gaze, podržali su advokati Evropskog centra za ustavna i ljudska prava (ECCHR) u Berlinu i palestinske organizacije za zaštitu ljudskih prava, naveo je ECCHR u saopštenju.

ECCHR je saopštio da je vlada odobrila izvoz 3.000 komada protivtenkovskog oružja u Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra i da zahtev za izvoznu dozvolu za 10.000 komada municije u Izrael tek treba da bude odobren.

"Nemačka ne može da ostane verna svojim vrednostima ako izvozi oružje za rat u kome su očigledna ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", naveo je generalni sekretar ECCHR Volfgang Kalek u saopštenju.

Advokati su pozvali berlinski Upravni sud da suspenduje izvozne dozvole kao privremenu meru pravne zaštite.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: