Svet 0

12.04.2024.

22:15

Izrael besan na EU: Najgori zločin posle Holokausta, a priznaćete im državu?

Španski premijer Pedro Sančez započeo je nedavno najavljenu mini turneju kroz nekoliko zemalja Evropske unije u kojoj lobira za priznavanje palestinske države.

Izvor: Jutarnji.hr

Izrael besan na EU: Najgori zločin posle Holokausta, a priznaćete im državu?
EPA-EFE/Mohamed Hossam

Podeli:

Sančesov dnevni red uključuje sastanke sa premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije, sa fokusom na stav EU o ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

"Želimo da zaustavimo humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze i pokrenemo mirovni proces koji bi doveo do realizacije rešenja o dve države što je pre moguće", najavila je portparolka vlade Pilar Alegrija u obraćanju novinarima.

Upravo je priznanje palestinske državnosti ključna tema sastanka Sančeza i Sajmona Harisa u Dablinu. Ove nedelje je objavljena zvanična vest da Irska, zajedno sa Španijom, Belgijom i Maltom, planira da prizna državu Palestinu, a Haris je u sredu rekao da će dvojica lidera razgovarati o "našem zajedničkom stavu o potrebi priznavanja države Palestine".

U mesecima nakon napada Hamasa 7. oktobra i izraelske ofanzive u Gazi, Španija i Irska postale su najpropalestinske zemlje članice EU.

Sančez je ranije rekao da njegova zemlja planira da do jula proširi priznanje Palestincima, a posle Dablina je najavio i put u Norvešku sa istim ciljem.

Palestinu kao državu već priznaje većina država članica Ujedinjenih nacija, tačnije njih 139 od 193 ili 72 odsto, ali još uvek ne mnoge zemlje evroatlantskog bloka.

Međutim, Palestina nije punopravna članica UN, već ima status države posmatrača. U Irskoj je 2014. u parlamentu usvojen predlog zakona o priznavanju palestinske državnosti, ali vlada tek treba da ga sprovede, uz obrazloženje da to želi da uradi u koordinaciji sa drugim državama EU.

Haris i Sančez su takođe najavili da žele da EU bude primorana da preispita svoje trgovinske odnose sa Izraelom.

Donedavni irski premijer Leo Varadkar i Sančez su u februaru poslali pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tražeći od Komisije da preduzme "hitnu reviziju" usaglašenosti Izraela sa svojim obavezama u vezi sa ljudskim pravima prema Sporazumu o pridruživanju EU-Izrael, ali Brisel nije odgovorio jer je reč o izuzetno osetljivoj temi o kojoj postoje dijametralno suprotni stavovi unutar Unije.

Ovaj sporazum je stupio na snagu 2000. godine i pruža pravni i institucionalni okvir za politički dijalog i ekonomsku saradnju između EU i Izraela.

U članu 2 sporazuma se navodi da će on "biti zasnovan na poštovanju ljudskih prava i demokratskih principa", a Irci i Španci tvrde da Izrael svakodnevno ubija palestinske civile u Gazi i da, de fakto, krši sporazum.

Sastanak dvojice premijera održaće se nakon Harisovog prvog putovanja u inostranstvo kao premijera Irske. Naime, on se u sredu sastao sa Ursulom fon der Lajen u Briselu.

"Verujem da Evropska unija mora da iskoristi sve poluge koje joj stoje na raspolaganju da zaštiti palestinski narod", rekao je Haris.

Njegove izjave usledile su nakon što se suočio sa oštrim kritikama Izraela jer nije pomenuo taoce koje Hamas drži u Gazi tokom svog debitantskog govora kao premijera u irskom parlamentu. Haris, koji je u utorak položio zakletvu, govorio je tom prilikom o "neoprostivim terorističkim akcijama Hamasa 7. oktobra", ali i o "nesrazmernoj reakciji izraelske vlade".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ga je odmah kritikovalo u optužbi da je zanemario da pomene taoce koje još uvek drži Hamas. Dodali su da Irska "planira da dodeli dodatne nagrade terorizmu" intervencijom u slučaju koji je Južna Afrika izvela pred međunarodni sud, u kojem je optužila Izrael da je počinio genocid u Gazi, i "mogućim priznavanjem palestinske države u budućnosti".

"Posle najgoreg pokolja Jevreja od Holokausta, u Irskoj ima onih koji istraju na pogrešnoj strani istorije", dodaje se u izraelskom saopštenju, aludirajući na napade Hamasa na jugu Izraela u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U martu su Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajedno raditi na priznavanju palestinske države. Izrael je takođe poručio ove četiri zemlje EU da će njihova inicijativa biti "nagrada za terorizam" koja će smanjiti šanse za dogovoreno rešenje višegeneracijskog sukoba.

Sastanak Harisa i Sančeza pokazao je da Izraelci nisu uspeli da ih odvrate od plana.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: