Svet 1

12.04.2024.

8:17

Kim vs. tri sile: Rasporedili su vojne brodove

Južna Koreja, SAD i Japan održali su zajedničke pomorske vežbe u međunarodnim vodama južno od južnokorejskog ostrva Čedžu.

Izvor: Tanjug

Kim vs. tri sile: Rasporedili su vojne brodove
EPA/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

U njima je učestvovao američki nosač aviona, a čiji cilj je jačanje sposobnosti tri zemlje da odgovore na pretnje iz Severne Koreje, saopštila je mornarica Južne Koreje.

U saopštenju se navodi da je u vežbama održanim juče i danas učestvovao američki nosač aviona na nuklearni pogon UŠ "Teodor Ruzvelt", kao i tri američka razarača sa vodjenim projektilima kojima su se pridružila dva razarača iz Južne Koreje i Japana, prenosi agencija Jonhap.

Ističe se da je tokom vežbi razvijana sposobnost tri zemlje da se suprotstave pretnjama koje predstavljaju podmornice Severne Koreje i balističke rakete lansirane sa podmornica.

To je poslednja u nizu zajedničkih vežbi održanih nakon što su se SAD, Japan i Južna Koreja saglasili na samitu u Kemp Dejvidu u avgustu 2023. godine da održavaju trilateralne vežbe u cilju odvraćanja zbog rastucih bezbednosnih pretnji.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: