Svet 0

11.04.2024.

19:33

Panika u Sloveniji zbog pretnje pucnjavom: Izdato naređenje

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar naredio je danas vanrednu kontrolu rada policije u vezi sa pretnjom pucnjavom u slovenačkim školama, koja je prošle nedelje objavljena u onlajn komentaru i naterala škole da pojačaju obezbeđenje.

Izvor: Tanjug

Panika u Sloveniji zbog pretnje pucnjavom: Izdato naređenje
Profimedia

Podeli:

"Svrha kontrole je provera zakonitosti i profesionalnosti obavljanja policijskih zadataka i policijskih ovlašćenja u oblasti osnovnih dužnosti zaštite života i lične bezbednosti ljudi i sprečavanja, otkrivanja i istrage krivičnih dela. Proveravaće se i zakonitost i profesionalnost rada policije u oblasti javnog informisanja", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U pretnji koja je 2. aprila objavljena u odeljku za komentare na portalu 24ur ispod članka o pucnjavi u osnovnoj školi u Finskoj, korisnik Slava_Rusiji je napisao: "10. aprila to će se desiti ovde".

Novinski portal 24ur je u roku od nekoliko minuta izbrisao komentar, istovremeno ga prijavio policiji i obezbedio sve dokaze u slučaju da policiji zatrebaju. Policijska uprava Ljubljana je u ponedeljak obavestila javnost o pretnji, navodeći da je takav događaj malo verovatan, ali je ipak pozvala škole na oprez.

Vest o pretnji izazvala je pometnju među nastavnicima i roditeljima, a većina škola je u sredu pojačala obezbeđenje, a pojačano je i prisustvo policije oko škola. Policija je u utorak i sredu primila nekoliko prijava o navodnim onlajn pretnjama školama, navodi agencija STA. Za neke se pokazalo da se ne radi o krivičnom delu, dok se druge još istražuju.

Poklukar je u sredu rekao da je informisanje direktora o pretnji bila ispravna stvar i ocenio da je odgovor policije adekvatan. On će, kako je najavljeno, sledeće nedelje razgovarati sa ministrom obrazovanja Darjom Feldom kako bi poboljšali komunikacione protokole da se javnost ne bi preterano uznemirila svaki put kada se iznese pretnja.

Portal 24ur je danas u tekstu pod naslovom "Kako je policija izazvala višednevnu paniku u slovenačkim školama", objavio da je izbrisao pretnju i prijavio je policiji, a da su redakciju u utorak, tek nakon što je portal još jednom obavestio policiju da je obezbedio dokaze, posetila dva policajca, ali bez naloga suda. Policija je već u ponedeljak saopštila da nisu ispunjeni svi kriterijumi da se pretnja klasifikuje kao krivično delo izazivanja javne opasnosti.

U policiji tvrde da je komentar bio onlajn vrlo kratko i da nije bio usmeren ni na jednu konkretnu instituciju, tako da nemaju zakonsku osnovu da utvrde identitet autora.

U Sloveniji nikada nije došlo do pucnjave u školi, dok je zabrinutost da bi se to moglo desiti porasla nakon smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi u Srbiji prošlog maja, prenela je slovenačka agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: