Svet 6

11.04.2024.

14:21

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

Izvor: Tanjug

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

Malar je rekao za Politiko da francuska mornarica pomera fokus svoje obuke sa policijskih operacija da bi se pripremila za rat protiv neprijatelja koji žele, kako je naveo, da unište Francusku i druge zapadne zemlje.

"Sada se obučavamo za druge misije, posebno za ono što nazivamo ratovanjem visokog intenziteta", naveo je Malar.
Malar je istakao da pomorske borbe postaju sve verovatnije.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da se rat Rusije protiv Ukrajine takodje preliva u Crno more i da jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, nemilosrdno napadaju ratne brodove i komercijalna plovila u Crvenom moru, zapadne mornarice moraju da se prilagode novom okruženju.

Politiko piše da se očekuje da ce francuska borbena grupa nosača narednih dana započeti misiju u Sredozemnom moru.

Francuska je jedina zemlja EU koja ima nosač aviona na nuklearni pogon "Šarl de Gol" koji takodje nosi nuklearno oružje.

To je vodeći brod šire borbene grupe nosača koja uključuje nuklearne podmornice, fregate i borbene avione "rafal".

Nosač aviona na nuklearni pogon "Šarl de Gol" porinut je 1994. godine, a projektovan je da nosi do 40 borbenih aviona "rafal", kao i nekoliko helikoptera.

Nosač ima dužinu od 261 metar i ima posadu od oko 2.000 ljudi.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: