Svet 0

09.04.2024.

18:22

Zalagao se za zatvaranje ruskih škola: Litvanski ministar obrazovanja podneo ostavku

Litvanski ministar obrazovanja Gintautas Jakstas, koji se zalagao za zatvaranje škola na ruskom jeziku, saopštio je da je podneo ostavku.

Izvor: Tanjug

Zalagao se za zatvaranje ruskih škola: Litvanski ministar obrazovanja podneo ostavku
maroke/Shutterstock

Podeli:

"Danas javno tražim od premijera da prihvati moju ostavku na mesto ministra prosvete, nauke i sporta", rekao je Jakstas, prenosi litvanska radiotelevizija LRT.

Premijerka Litvanije Ingrida Simonite saopštila je da će se za nekoliko dana sastati sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom i razgovarati o ostavci ministra.

Jakstas je početkom januara predložio postepeno napuštanje nastave na ruskom jeziku u srednjim školama, po uzoru na susedne Letonije i Estoniju.

Ranije je Ministarstvo prosvete, nauke i sporta Litvanije objavilo statistiku prema kojoj je ruski kao drugi strani jezik najpopularniji među srednjoškolcima: u školskoj 2022-2023. godini izabralo ga je skoro 15 hiljada učenika šestog razreda, dok je Nemački - 4.765 učenika i francuski - nešto više od 1800.

U Litvaniji đaci biraju drugi strani jezik u šestom razredu i uče ga najmanje pet godina. Jakstas je drugi litvanski ministar koji je za poslednjih mesec dana podneo ostavku.

Sredinom marta, ostavku je podneo ministar odbrane Arvidas Anusauskas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

15 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: