Svet 0

09.04.2024.

22:48

Izveštaji otkrili: Izrael sprema udar na iranska nuklearna postrojenja

Teheran je rekao da neće da izvrši direktan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog generala u Damasku, ali da će verovatno uzvratiti preko proksi grupa.

Izvor: timesofisrael

Izveštaji otkrili: Izrael sprema udar na iranska nuklearna postrojenja
Profimedia

Podeli:

Nakon prošlonedeljnog udara u Damasku i pretnji odmazdom iranskih zvaničnika, Izrael je signalizirao da će napasti mete u Iranu ako pokrene direktan napad, navodi se u arapskom izveštaju od ponedeljka.

Pozivajući se na anonimnog "zapadnog bezbednosnog zvaničnika", londonski Elaf njuz je izvestio da je Izrael poslednjih dana sprovodio vežbe vazduhoplovstva koje uključuju pripremu za gađanje iranskih nuklearnih objekata i druge ključne infrastrukture.

Neimenovani američki obaveštajni izvori rekli su za Si-En-En, međutim, da je malo verovatno da će Iran direktno napasti Izrael iz straha od američke i izraelske odmazde, već će umesto toga pozivati svoje različite zastupnike u regionu da pokrenu napade u njihovo ime u narednim danima.

Izveštaj objavljen u ponedeljak uveče dovodi u sumnju prethodne procene Vašingtona i Jerusalima da je napad Irana "neizbežan".

Izrael je bio u stanju pripravnosti tokom protekle nedelje usred obećanja iranskih zvaničnika da će se osvetiti za vazdušni napad u Damasku u kojem je ubijen njihov glavni komandant u Siriji Mohamed Reza Zahedi; pored šest drugih pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde i najmanje jednog člana iranske proksi grupe Hezbolah.

Iako Izrael nije komentarisao ovo pitanje, i Damask i Teheran okrivljuju Izrael za napad prošlog ponedeljka.

Njujork tajms je citirao četiri neimenovana izraelska zvaničnika koji su potvrdili da zemlja stoji iza napada.

Na sastanku bezbednosnog kabineta u četvrtak, premijer Benjamin Netanjahu je snažno aludirao na izvedeni udar u Siriji, obećavajući da će odgovoriti na potencijalni iranski napad.

"Iran je godinama delovao protiv nas – direktno i preko punomoćnika. I, prema tome, Izrael deluje protiv Irana i njegovih zastupnika, defanzivno i ofanzivno", rekao je on.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: