Svet 0

09.04.2024.

14:54

Nepoznati napadači pucali na džamiju u Francuskoj

Nepoznati napadači pucali su na džamiju u Šerburu na severu Francuske uoči završetka muslimanskog posta Ramazana, objavila je radio stanica France Bleu.

Izvor: Tanjug

Nepoznati napadači pucali na džamiju u Francuskoj
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Policija je u ponedeljak uveče pronašla tragove metaka na fasadi džamije, a u blizini su pronađene i čaure nepoznatog kalibra, zbog čega su oko džamije pojačane mere bezbednosti.

Portparol džamije izrazio je ogorčenje napadom na džamiju završetka Ramazanskog Kurban-bajrama.

"Muslimanska zajednica je u šoku. Dostigli smo prekretnicu. Nismo mogli to da zamislimo u Šerburu", rekao je on.

U novembru 2023. godine, pretnje smrću muslimanima su ispisane sprejom na ogradi iste džamije.

U martu je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo da je broj zločina motivisanih rasizmom, ksenofobijom i verskom mržnjom u Francuskoj 2023. godine porastao za 32 odsto.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je takodje primetio da je 2023. godine u Francuskoj bilo 30 odsto više napada na muslimane nego godinu dana ranije.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: