Svet 0

08.04.2024.

15:50

Britanski vicepremijer: Netačno je da je Britanija nespremna za konflikt

Bivši zvaničnici Velike Britanije u oblasti odbrane greše kada kažu da Velika Britanija nije spremna za rat, izjavio je zamenik britanskog premijera Rišija Sunaka, Oliver Dauden.

Izvor: Tanjug

Britanski vicepremijer: Netačno je da je Britanija nespremna za konflikt
Shutterstock/breakermaximus

Podeli:

''Svet sve više postaje opasnije mesto. Svesni smo kombinacija neprijateljskih država, među kojima su Rusija, Iran, Severna Koreja i Kina. Moramo da preduzemo akcije u tim oblastima. Naravno, uvek može više da se uradi, ali smatram da pravimo dobar napredak protiv sve većih pretnji", rekao je Dauden, odgovarajući na navode bivših visokih zvaničnika koji su izjavili da Britanija nije spremna za potencijalni rat.

Dauden je rekao da je saglasan sa ocenama da se Britanija nalazi u ''najviše neprijateljskim okolnostima'' još od kraja Hladnog rata.

''Vidimo da se pretnje povećavaju u nizu stvari, ne samo u konvencionalnim oružanim snagama, već u sajberbezbednosti, ekonomskoj bezbednosti, gde je premijer osnovao odbor za ekonomsku bezbednost Saveta za nacionalnu bezbednost, kojem ja predsedavam'', rekao je Douden.

Bivši ministar oružanih snaga Britanije Džejms Hepi rekao je da Britanija nije uspela da se pripremi za ''rat kao poduhvat cele nacije", uz ocenu da ne postoje planovi kako da država funkcioniše u uslovima eventualnog sukoba.

''Rat je poduhvat cele nacije i, da budem iskren, u Velikoj Britaniji veoma kasnimo'', rekao je Hepi, uz opasku da postoje delovi vlade koji nisu ozbiljno razmišljali o funkcionisanju zemlje u ratu.

Doskorašnji ministar odbrane Volas smatra da je u vladi ''previše ljudi koji se oslanjaju na nadu da će trenutna nestabilnost u svetu nestati'' i dodaje da je vreme da se ''skine prašina'' sa priručnika iz perioda Hladnog rata koji govore o tome kako da se upravlja Britanijom u ratnim uslovima.

On je ponovio poziv vladi da se ozbiljno pripremi, rekavši da sve veća nestabilnost u svetu govori da cela zemlja mora napraviti korak ka prepoznavanju osnovne dužnosti da se razmišlja o odbrani.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: