Svet 5

07.04.2024.

12:03

Sprema se vojni udar – Zelenski, zbogom?

Savetnik šefa Donjecke Narodne republike Jan Gagin izjavio da se ne može isključiti vojni udar u Ukrajini kako bi se svrgnuo predsednik Volodimir Zelenski, koji je otkazao predsedničke izbore.

Izvor: rt.rs

Sprema se vojni udar – Zelenski, zbogom?
Profimedia

Podeli:

Kako je rekao, puč bi mogao da predvodi bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

"Ako govorimo o legitimitetu samog Zelenskog, onda sumnjam u njegov prvobitni legitimitet kao predsednika, jer je došao na vlast pomoću vojne hunte, koja je preuzela vlast u Ukrajini još 2014. Dakle, on je drugi nelegitimni predsednik posle Petra Porošenka" objasnio je Gagin.

Prema njegovim rečima, istovremeno je važno da Zapad održi "sliku o bar nekakvoj demokratiji u Ukrajini", stoga, posle otkazivanja predsedničkih izbora u toj zemlji, nije isključen vojni udar.

"Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim udarom. Ima dovoljno pretendenata za njegovo mesto u zemlji, a iza svakog od njih stoje strani obaveštajci iz NATO zemalja. U svakom slučaju, jedan od njih može biti korišćen kao druga figura na šahovskoj tabli. Pa, u početku su zvali Zalužnog, pre svega, zato što je on imao i ima određeni autoritet i među civilima i vojskom", precizirao je Gagin.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani, navodno, zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Zelenski je naveo da "trenutno nije pravo vreme za izbore" i pozvao da se okonča to pitanje.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: