Svet 12

05.04.2024.

19:20

"Ukrajina je žrtva ruske agresije. Sve je u njenim rukama"

Evropska unija ima jasan i definisan stav svih 27 država članica po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i podržavaće Kijev do pobede, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Izvor: Tanjug

"Ukrajina je žrtva ruske agresije. Sve je u njenim rukama"
Profimedia

Podeli:

On je dodao da će Ukrajina, kao žrtva ruske agresije, odrediti uslove pod kojima će se ovaj rat završiti.

"Ono što je zaista važno jeste stav EU koji je usaglašen između svih 27 zemalja članica. Ova pozicija podrazumeva podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno do njene zakonite pobede u ovom zakonitom odbrambenom ratu. Upravo to je stav Evropske unije", naglasio je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, komentarišući pisanje pojedinih zapadnih medija o mogućnosti razmene članstva Ukrajine u EU i NATO za teritorijalne ustupke na račun teritorija koje je Rusija privremeno okupirala, prenosi Ukrinform. Portparol EU je napomenuo da će ovaj sukob na kraju naći svoje rešenje na ovaj ili onaj način.

Ali, kako je naveo, takvo rešenje treba naći pod uslovima Ukrajine.

"Ukrajina je žrtva zločinačke ruske agresije. Dakle, Ukrajina je ta koja će odlučiti kada će doći pravi trenutak za razgovor o bilo kakvim ustupcima, uslovima ili bilo čemu drugom. Sve ovo je potpuno u rukama Ukrajine. Evropska unija stoji uz Ukrajinu, zajedno sa Ukrajinom, i nastavlja da pruža Ukrajini svu moguću pomoć kako bi pobedila u ovom legitimnom odbrambenom ratu", dodao je Stano.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: