Svet 0

05.04.2024.

14:55

Turska prelomila: Danas se povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Turska se u petak povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Izvor: Tanjug

Turska prelomila: Danas se povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Shutterstock/Efasein

Podeli:

"Doneta je odluka da se od 8. aprila 2024. obustavi primena Ugovora između Republike Turske i drugih država potpisnica Ugovora, u skladu sa članom 3 Predsedničkog dekreta br. 9", navodi se u u Službenom listu zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Ugovor su 19. novembra 1990. godine u Parizu potpisale 22 zemlje.

Sporazum je zaključen tokom poslednjih godina Hladnog rata, kako bi se smanjila količina postojećeg konvencionalnog ofanzivnog naoružanja koje poseduju države članice NATO i bivše zemlje Varšavskog pakta, kao i da bi se izbegla mogućnost iznenadnog oružanog napada i pokretanja velikih ofanzivnih operacija u Evropi.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je prošle nedelje Zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

"Suspenzija ovog akta će značiti da Republika Poljska, kao i druge zemlje koje to odluče, iako formalno ostaju potpisnice ovog sporazuma, neće biti u obavezi da sprovode njegove odredbe", navedeno je u saopštenju Dudinog kabineta.

U novembru prošle godine Rusija se zvanično povukla iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba Hladnog rata s vojnim blokom NATO-a, uz obrazloženje da je "zastareli sporazum već godinama mrtav i da je potpuno izgubio dodir sa realnošću u savremenom svetu".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: