Svet 0

05.04.2024.

11:08

Katastrofa: Zemljotres na Tajvanu oštetio "ključ" koji ih štiti od Kine

Na Tajvanu se posle snažnog zemljotresa magnitude 7,2 stepena procenjuje šteta pričinjena ostrvskom vazduhoplovstvu.

Izvor: bulgarianmilitary

Katastrofa: Zemljotres na Tajvanu oštetio "ključ" koji ih štiti od Kine
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Prema informacijama Rojtersa, nekoliko borbenih aviona F-16 u vazduhoplovnoj bazi Hualijen je oštećeno kao posledica prirodne katastrofe.

Zvanični izvori su potvrdili da je šest letelica pretrpelo “laku štetu”, iako su lokalni mediji preneli da bi broj oštećenih lovaca mogao da bude čak osam.

Zemljotres se dogodio ujutru, oko 8:00 po lokalnom vremenu, kod obale okruga Hualijen na istočnoj obali ostrva. To je izazvalo značajnu štetu, uključujući klizišta i urušavanje zgrada.

Iako je Hualijen relativno retko naseljena oblast, u katastrofi je poginulo najmanje devet ljudi, povređeno je više od 900, a mnogi su nestali. Zemljotres, jačine 7,4 stepena Rihterove skale, bio je jedan od najjačih u poslednjih četvrt veka, osetio se širom Tajvana, kao i delova Kine i Japana.

Iako komanda vazduhoplovnih snaga nije otkrila da li je pogođena bilo koja druga sredstva ili infrastruktura u vazduhoplovnoj bazi Hualijen, neki izveštaji ukazuju da je zemljotres izazvao pukotine u zidovima bunkera, hangara i kasarni u nekoliko oblasti.

Očekuje se da će oštećeni lovci F-16 uskoro biti vraćeni i pušteni u upotrebu, ali još nema detalja o mogućem oštećenju druge imovine ili infrastrukture u vazduhoplovnoj bazi Hualijen ili obustavi operacija.

Vazdušna baza Hualijen, koja služi kao dom 5. taktičkog kompozitnog krila ROCAF-a i opremljena avionima F-16V i F-5, smatra se da ima ključnu ulogu u odgovoru na potencijalne upade kineskih vojnih aviona.

U februaru je ministarstvo odbrane Tajvana izdvojilo preko 20 miliona dolara za proširenje piste u vazduhoplovnoj bazi Hualijen, koja se nalazi na istočnoj strani ostrva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: