Svet 0

04.04.2024.

12:45

Šin Bet: Sprečili smo ubistvo Ben-Gvira

Šin Bet, IDF i izraelska policija otkrili su zaveru za ubistvo ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben-Gvira i napad na mete kao što su vojne baze, aerodrom Ben Gurion i vladine kancelarije.

Izvor: ynetnews

Šin Bet: Sprečili smo ubistvo Ben-Gvira
Profimedia

Podeli:

Najmanje 11 osumnjičenih je u pritvoru, uključujući sedmoro iz Negeva i centra, i četvoricu sa Zapadne obale.

Grupa je aktivno tražila terorističke aktiviste da se pridruže njihovoj stvari i čak je pokušala da iznajmi parcelu za osnivanje fabrike za obuku i proizvodnju oružja, maskiranu kao legitiman posao.

Takođe su pokušali da obezbede zaštitu, finansiranje i operativne smernice od Hamasa u Pojasu Gaze, saopštile su bezbednosne agencije.

Podignute su optužnice protiv deset pritvorenika, a Okružni sud u Bir Ševi ih je vratio u pritvor.

Optužbe su detaljno opisale razrađene planove napada grupe, uključujući zaveru za otmicu izraelskih civila iz jednog od naselja na Zapadnoj obali.

U ranijem saopštenju Šin Bet je rekao da je u zajedničkoj operaciji s policijom Jerusalima takođe osujećena zavera za izvođenje napada u stilu Islamske države.

Zavera je uključivala napad na policijsku stanicu i oblast oko stadiona Tedi sa eksplozivom i vatrenim oružjem.

Teroristi su takođe planirali da putuju u inostranstvo na obuku o terorizmu. Međutim, policija i Šin Bet su ih uhapsili pre nego što su ovi planovi mogli da budu izvršeni.

Istraga je otkrila njihovu odanost Islamskoj državi i njihovu nameru da pokrenu više napada u Jerusalimu.

Njihova strategija se prebacila na napad pucnjavom nakon što je njihov pokušaj da pripreme eksplozivnu napravu bio neuspešan. Teroristi su čak planirali da putuju u Afriku, Siriju ili Irak na terorističku obuku.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: