Svet 0

01.04.2024.

17:42

Drama na Prokletijama: Poginula naučnica iz Hrvatske, planinari iz Srbije nisu povređeni

Gorska služba spasavanja u Albaniji izvestila je da je jedna hrvatska državljanka poginula nakon što je skliznula sa planine Jezerski vrh.

Izvor: Blic.rs

Drama na Prokletijama: Poginula naučnica iz Hrvatske, planinari iz Srbije nisu povređeni
Profimedia

Podeli:

Prema saopštenju, spaseno je do sada 7 planinara, 4 državljanina Hrvatske i 3 Srbije. Poginula Hrvatica je naučnica iz Osijeka, pišu 24 sata.

"Naš tim, zajedno s albanskom državnom policijom i pripadnikom Gorske službe traganja i spasavanja, krenuo je u akciju spasavanja iz doline Valbona te su helikopterom prevezeni do obližnje tačke, gde je bilo moguće sleteti. Najpre je obavljen pristup unesrećenoj L. Ž., rođenoj 1981. godine, koja je zadobila smrtonosne povrede i pronađena je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu", javlja Gorska služba traganja i spasavanja Kosova.

Pored njih, oglasio se i Planinarski savez Srbije.

Planinarski savez Srbije objavio je da trojica srpskih planinara nisu povređeni u akciji spasavanja na Prokletijama u Albaniji, zajedno sa još četvoricom planinara iz Hrvatske, dok je jedna državljanka Hrvatske, iz Osijeka (43) tragično izgubila život nakon pada, prilikom uspona na Jezerski vrh (Maja jezerce).

"Grupa sastavljena od trojice muškaraca iz Srbije susrela je nakratko grupu iz Hrvatske koja se penjala na Jezerski vrh. Dvojica su rekreativci, a treći je član Planinarskog saveza Srbije. Ovo nije bila organizovana planinarska akcija, nego su se oni samostalno organizovali. Posle nesrećnog slučaja, kada je planinarka nastradala, pomogli su ostatku grupe iz Hrvatske da se spusti sa vrha u čijoj blizi se i desio pad (proklizavanje), dok je u međuvremenu rađen transport tela od strane Gorske službe spasavanja tzv. Kosova. Iz te spasilačke službe su napomenuli da je u poslednje vreme ovo četvrti slučaj njihovog angažovanja na istom mestu pa shodno tome treba da se obavesti planinarska zajednica regiona o tom kritičnom detalju pri usponu na Jezerski vrh", navodi se iz Komisije za preventivu i bezbednost u planinama Planinarskog saveza Srbije.

Jezerski vrh je najviša tačka Prokletija (2.694 metra nadmorske visine).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: