Svet 3

01.04.2024.

14:40

Dobar dan, Amerika je postala još veća; Anektirali su milion kvadratnih metara, i to tiho

Tiho, bez pompe i interesa velikih medija, SAD su pre nekoliko dana proglasile da je njihova državna teritorij oko milon kilometara veća nego što je bila.

Izvor: Gojko Drljača, Jutarnji list

Dobar dan, Amerika je postala još veća; Anektirali su milion kvadratnih metara, i to tiho
EPA-EFE/WILL OLIVER

Podeli:

Kako piše Gojko Drljača za Jutarnji list, s obzirom na to da su se SAD time povećale za otprilike dve Kalifornije ili za teritoriju Francuske, Nemačke i još dve Hrvatske zajedno,  čini se da je važno da se zabeleži da su SAD službeno anektirale million kvadratnih kilometara pozivajući se na svoj “Extendend Continental Shelf Project” (ECS), koji vode 20-ak godina.

SAD nisu nikada ratifikovale UN Konvencije o pravu mora iz 1982. godine, ali su sada iskoristile međunarodno pravo da povećaju svoju površinu za teritoriju veliku kao 60 odsto Aljaske.

Kanada, vrlo bliska saveznica Sjedinjenih Država, takođe ima pretenzije prema delu teritorije koju su SAD sada pravno proglasile svojom nacionalniom teritorijem, ali još nije poznat njihov stav o američkom potezu.

Amerikanci poručuju da će se sve lako srediti kroz pregovore i naučna objašnjenja.

Zvaničnici Stejt departmenta objasnili su da proširenje priobalnog pojasa sigurno nije kršenje bilateralnog sporazuma s Rusijom o pomorskim granicama, koji je potpisan 1990. godine.

Ovim potezom Sjedinjene Države postale su zemlja s drugom najvećom teritorijem na svetu iza Rusije. Zvanino su dakle, pretekli Kanadu.

“Proglašenje proširenog epikontinentalnog pojasa od utorka, iznad 200 milja od obale, ne uključuje nadležnost nad vodom ili ribolovna prava. Ipak, saveznoj vladi daje kontrolu nad morskim dnom i svim vrednim resursima koji se iz njega mogu iskopati, kao i pravo da se odluči ko može da sprovodi istraživanja ili polažei cevovode. Neka od područja okeana koja su SAD proglasile proširenim kontinentalnim pojasom nalaze se u Atlantiku, Pacifiku, Meksičkom zalivu i Marijanskim ostrvima. Veliki deo severno od Aljaske plus manja mrlja u Beringovom moru čine gotovo površinu Teksasa“, piše “Alaska Public Media” te pojašnjavaju:

"Amerika je veća nego što je bila juče", rekao je Mid Tredvel, bivši zamenik guvernera Aljaske i bivši predsednik američke Komisije za istraživanje Arktika.

“Ovaj potez nije baš kupovina u Luizijani, niti se radi o potezu kao što je bila kupovina Aljaske, ali novo područje zemlje i podzemni resursi ispod zemlje koju kontrolišu Sjedinjene Države veće su za dve Kalifornije. Direktor projekta Stejt departmenta Brajan Van Pej rekao je da je naučnicima bio potreban terenski rad više agencija u trajanju od 20 godina da prikupe podatke o obliku morskog dna i merenju slojeva sedimenta“.

Prošireni kontinentalni pojas, ili ECS, odnosi se na onaj deo kontinentalnog pojasa izvan 200 nautičkih milja od obale. Ograničenja ECS-a određuju se korištenjem odredbi navedenih u članku 76. Konvencije o pravu mora iz 1982. godine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: