Region 2

18.03.2024.

13:38

Pala odluka: Milanoviću, ne može tako; "Prvo ostavka..."

Hrvatski Ustavni sud doneo odluku da sadašnji predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može biti na listi za parlamentarne izbore.

Izvor: B92.net

Pala odluka: Milanoviću, ne može tako; "Prvo ostavka..."
R.R./ATAImages

Podeli:

Drugim rečima, on ne može biti kandidat za novog premijera na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koji će se održati u aprilu.

Odluku je doneo Ustavni sud, na sednici koja je trajala preko dva sata, i koja je sazvana nakon što je aktuelni šef hrvatrske države rekao da će se kandidovati na listi opozicionog SDP-a.

Međutim, pravno i zakonski posmatrano, to se pokazalo kao veliki problem, jer on obavlja funkciju predsednika države i, kako je objasnio predsednik Ustavnog suda Hrvatske, Milanović bi najpre morao da podnese ostavku na mesto predsednika države.

"Postoji interes javnosti. Na osnovu člana 125, u postupku nadzora, objavljujemo upozorenje: Ustavni sud je na sednici razmotrio izjavu Milanovića da će se kandidovati kao nezavisni i nestranački kandidat SDP-a. Ustavni sud upozorava sva tela u procesu. Članak 96. propisuje da ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsednik je nestranačka osoba i ne sme učestvovati u stranačkim aktivnostima. Ne sme biti na listi, niti kandidat", objašnjeno je na konferenciji za medije, odmah nakon završetka sednice Ustavnog suda.

Ističe se da je kandidovanje predsednika Republike, dok je na dužnosti, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor poslanika u Hrvatski sabor, kao i njegovo isticanje kao kandidata za predsednika Vlade Republike Hrvatske ili neku drugu javnu ili profesionalnu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima.

Milanović je upozoren da, prosto rečeno, mora odneti ostavku na mesto predsednika države ukoliko odluči da krene u izbornu kampanju.

Ustavni sud je takođe "opomenuo" sve da zbog novonastale situacijne ceo izborni proces parlamentarnih izbora može biti prekinut.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: