Region 0

12.03.2024.

9:28

Očekuje se da EK preporuči otpočinjanje pregovora za BiH

Savet ministara BiH trebalo bi na današnjoj sednici da raspravlja o novom Nacrtu zakona o Sudu BiH.

Izvor: Tanjug

Očekuje se da EK preporuči otpočinjanje pregovora za BiH
Profimedia

Podeli:

To je jedan od uslova za dobijanje zelenog svetla za otvaranje pregovora sa EU, a evropski portal Euroaktiv piše da se očekuje da Evropska komisija preporuči započinjanje tih pregovora.

EU je dodelila BiH status kandidata u decembru 2022. godine, nakon što je BiH od 2003. godine bila potencijalni kandidat za članstvo, a zahtev za to predala je u februaru 2016. godine.

Lideri EU rekli su u decembru da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH "kada se ispuni neophodan stepen uskladjenosti sa kriterijumom za članstvo".

Oni su tada pozvali Evropsku komisiju da podnese izveštaj Evropskom savetu o napretku BiH najkasnije ovog meseca.

Prema rečima nekoliko ljudi upoznatih sa situacijom, Evropska komisija će sada dati pozitivnu preporuku da se započnu formalni pristupni pregovori sa BiH, prenosi Srna.

Euraktiv ističe da će odluka biti "velika pobeda za BiH, krhku zemlju sastavljenu od dva entiteta - Republike Srpske i `muslimansko-hrvatske federacije` povezane sa slabim vlastima na nivou BiH u Sarajevu".

Očekuje se da Komisija predstavi pisani izveštaj o BiH, dok se za Ukrajinu i Moldaviju očekuje usmena procena do kraja meseca.

"BiH će se pridružiti Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji, koje su u raznim fazama svog puta ka članstvu u EU", navodi Euroaktiv.

Portal podseća da je samoproglašeno Kosovo predalo zahtev za članstvo u decembru 2022. godine, ali je do sada ostvaren "vrlo mali" napredak.

S obzirom na to da je za početak formalnih pregovora i dalje potrebna jednoglasna odluka članica EU, očekuje se da evropski lideri o preporuci za BiH razgovaraju tokom redovnog samita u Briselu sledeće sedmice.

Očekuje se sveobuhvatniji godišnji izveštaj za sve zemlje kandidate krajem oktobra ove godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: