Region 2

25.06.2024.

23:25

Komšije uvode vojni rok, a evo kolika će biti naknada

S prvim danom 2025. godine u Hrvatskoj bi opet trebalo da krene sprovođenje obaveznog vojnog roka, a ministar odbrane Ivan Anušić kaže da je sve spremno.

Izvor: Večernji list

Komšije uvode vojni rok, a evo kolika će biti naknada
Shutterstock/DeymosHR

Podeli:

Godišnje bi obuku trebalo da prođe oko 15.000 mladih koji bi na obuci trebalo da nauče osnove u dva do tri meseca, a trenutno se još samo čeka potvrda politike. 

"Između dva i tri meseca je planirano obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 evra mesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati verovatno ta naknada," objasnio je Anušić, a prenosi HRT.

Za one koji odbiju da idu na obuku postoji i drugo rešenje.

"Nosiće grabulje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosiće se neke druge stvari - oružje neće morati da nose, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati da odrade," objasnio je Anušić.

Dok će vojnu obuku sprovoditi Ministarstvo, ovaj deo obuke biće zadatak civilne zaštite, a trebalo bi da traje duže i uz manje povlastice.

"Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo da se izmakne iz rizika, da pomogne onom pored sebe i samom sebi," rekao je Damir Trut, direktor Uprave civilne zaštite.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: