Region 0

25.06.2024.

9:42

Stejt department, Crna Gora je unapređena, ali...

Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini, navodi se u izveštaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima.

Izvor: Tanjug

Stejt department, Crna Gora je unapređena, ali...
Shutterstock/smith371

Podeli:

Izveštaj je, inače, u Vašingtonu objavio državni sekretar SAD Entoni Blinken.

U delu izvešstaja, koji prenosi Glas Amerike, navodi se da je Vlada Crne Gore pokazala sve veće napore u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, te je stoga Crna Gora unapređena na nivo 2.

Ovi napori su uključivali istragu, krivično gonjenje i osudu više trgovaca ljudima i identifikovanje više žrtava, ističe se u izveštaju.

Međutim, Vlada nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti. Odseku za suzbijanje krivičnih dela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih imigracija ozbiljno su nedostajali resursi i kapaciteti sa samo pet službenika koji su pokrivali sve slučajeve trgovine ljudima. Pored toga, odsek nije mogao da odredi specijalizovane službenike u lokalnim kancelarijama, što je umanjilo njegovu sposobnost da proaktivno identifikuje žrtve. Vlasti su procesuirale moguće slučajeve seksualne trgovine kao zločine sa znatno nižim kaznama od trgovine ljudima, a vlada je žrtvama dodelila advokate sa malo ili bez iskustva, navodi se u dokumentu.

Među preporukama su da se energično istraže i krivično gone dela trgovine ljudima i da se osude trgovci ljudima, kao i da se odredi dovoljno resursa i osoblja Jedinici za borbu protiv trgovine ljudima.

Povećati proaktivnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima skriningom među osobama o oblasti komercijalnog seksa, migrantima, azilantima i izbeglicama, sezonskim radnicima i drugim rizičnim populacijama. Obezbediti naprednu obuku za sudije, tužioce i organe za sprovodjenje zakona o istragama i krivičnom gonjenju trgovine ljudima, uključujući prikupljanje dokaza o suptilnim oblicima prinude ili korišćenje specijalizovanih istražnih tehnika. Povećati pristup pravdi i pomoć žrtvama i svedocima za žrtve koje učestvuju u krivičnom postupku, uključujući pristup iskusnim advokatima i prevodiocima na romskom jeziku, navodi se u preporukama.

Policija je, navodi se, istražila devet novih slučajeva sa 19 osumnjičenih, u poređenju sa tri nova slučaja sa osam osumnjičenih u 2022.

Vlasti su krivično gonile 16 optuženih (tri trgovine ljudima u vezi sa seksualnim radom i 13 zbog trgovine ljudima), u poredjenju sa šest okrivljenih u 2022. Sudovi su osudili tri trgovca (jedan za trgovinu ljudima u vezi sa seksualnim radom i dva za trgovinu ljudima), u poređenju sa 2022. godine bez osude.

Sudije su osudile jednog trgovca ljudima na godinu dana zatvora, jednog trgovca ljudima na dve godine zatvora, a drugog trgovca ljudima na 10 godina zatvora.

Dodaje se da je Vlada tokom prošle godine identifikovala 15 žrtava, u poređenju sa sedam žrtava 2022. Od 15 žrtava, počinioci su eksploatisali pet žrtava u seksualnoj trgovini, sedam u radnoj trgovini i tri u prisilnom kriminalu; pet su bile žene, šest su bile devojčice, a četiri su bili dečaci.

Ukazuje se da trgovci ljudima iskorišćavaju žrtve u ugostiteljskoj industriji, uključujući barove, restorane, noćne klubove i kafiće.

Trgovci ljudima iskorišćavaju decu, posebno Rome, Aškalije i balkanske Egipćane, u prisilnom prosačenju. Romske devojke iz Crne Gore su navodno prodavane u brak i prisiljavane na ropstvo u romskim zajednicama u Crnoj Gori i, u manjoj meri, u Albaniji, Nemačkoj i na Kosovu*. Trgovci ljudima eksploatišu radnike migrante iz Turske u gradjevinarstvu, a radnici migranti iz susednih zemalja su podložni prinudnom radu, posebno tokom letnje turističke sezone, stoji, između ostalog, u Izveštaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Podeli: