Region 2

24.06.2024.

17:07

Menjaju grb i himnu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da donošenjem zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske neće nestati amblem Republike Srpske i himna "Moja Republika".

Izvor: Tanjug

Menjaju grb i himnu
Profimedia

Podeli:

On je objasnio i da će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna "Bože pravde".

Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

"Republika Srpska ne odriče se ničega što je stvorila jer su grb i amblem Srpske naša istorija, a 'Moja Republika' lepa pesma. Mi vraćamo svoje tradicionalne vrednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. godine, od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada", rekao je Stevandić u izjavi za Srnu.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer Republika Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske sa Srbijom dozvolili njihovu upotrebu.

"Ovo je mudro rešenje koje je na najbolji način zadovoljilo interese svih gradjana Republike Srpske, obradovalo pripadnike srpskog naroda, a ne vredja nikoga", zaključio je Stevandić.

Prema Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, u postojeći zakon se dodaje novi član, koji glasi: da se "zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvodjenjem himne Republike Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili gradjani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasleđe".

Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mesto, ako ovim zakonom drugačije nije odredjeno, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Na ovaj način Republika Srpska doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, Ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju medju državama i narodima, dodaje se u obrazloženju Nacrta zakona.

Narodna skupština Republike Srpske bi na redovnoj sednici u utorak, 2. jula, između ostalog, trebalo da razmatra Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske i Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna.

U Deklaraciji je istaknuto da "Svesrpski sabor potvrdjuje da je himna `Bože pravde` svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb".
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: