Region 1

23.06.2024.

9:49

Dodik: Operacija Koridor 92 od istorijskog značaja za Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je operacija Vojske Republike Srpske "Koridor 92" od istorijskog značaja za RS zahvaljujući kojoj je razbijena potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana.

Izvor: Tanjug

Dodik: Operacija Koridor 92 od istorijskog značaja za Republiku Srpsku
Profimedia

Podeli:

"Time je obezbeđena celovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom".

"Glavni nosioci proboja 'Koridora života' bili su Prvi krajiški korpus Vojske RS pod komandom generala Momira Talića i pripadnici srpske vojske sa područja Semberije. I danas zvoni svaka reč naredbe generala Talića koje su označile početak operacije 'Koridor 92': 'Do Vidovdana mora biti slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru'. I jesu, umirala su naša deca, naše tek rođene bebe zbog nedostatka kiseonika i zato se ova vojna operacija smatra jednom od najvećih i najhumanijih podviga srpske vojske", rekao je Dodik za Srnu povodom obeležavanja 32 godine od proboja koridora.

On je ukazao da je uspeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni deo Srpske bio potpuno odsečen, bez lekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usled čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu. Predsednik Srpske rekao je da je svaka pobeda srpske vojske kroz istoriju podrazumevala i veliku žrtvu, pa je tako i u proboju Koridora kroz Posavinu srpski narod podneo ogromnu žrtvu - živote je dalo 855 boraca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske i 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine, a značajan broj njih je ranjen.

"Velika je to žrtva, kao što je velika i njihova uloga u očuvanju teritorijalne celovitosti Srpske. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti sprečena je humanitarna katastrofa i podeljenost Srpske, a na kraju, i ono najvažnije, sprečen je još jedan genocid nad srpskim narodom u 20. veku. Da nije bilo odlučnosti, organizovanosti i patriotskog duha srpskih boraca, danas sigurno ne bi bilo ni nas na ovim prostorima", ukazao je Dodik.

I upravo zbog njih, koji su svoje živote i delove tela ugradili u temelje Republike Srpske, naglasio je Dodik, "ne smemo dozvoliti da izgubimo Srpsku za pregovaračkim stolom, niti da pokleknemo pred ucenama, pritiscima i sankcijama".

Dodik dalje kaže da, kao što se srpski borci juna 1992. godine nisu dvoumili da li će ići u proboj koridora koji je značio život, "tako ni mi danas, sutra, za 10 i 100 godina nemamo pravo da se dvoumimo, jer izbora nemamo - ili ćemo čuvati Srpsku ili će se ostvariti prijetnje raznih Heleza, Marfija i sličnih njima koji na razne načine pokušavaju da nas 'prevaspitaju'" da postanemo njihovi poslušnici i saučesnici u stvaranju unitarne muslimanske BiH.

"Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama, ali i prema našim potomcima i sačuvati Republiku Srpsku od onih koji nam prete 'Olujama', koji nam 'savetuju' da nam je bolje da sami odemo da ne prođemo kao Srbi u Hrvatskoj. Mi nećemo nigde ići, jer je Republika Srpska naša otadžbina i naš dom. Samo tu smo svoji na svome. Nemamo pravo da dozvolimo sebi taj luksuz da izdamo, izneverimo, prodamo i jednu srpsku žrtvu, a na to nas obavezuju ne samo Duga Njiva, već cela Krajina, Romanija, Hercegovina, Semberija, jer je svaki pedalj naše Republike Srpske natopljen krvlju srpskih junaka i nevinih žrtava", poručio je predsednik Republike Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim delovima Srpske i Srbijom.

Srna podseća da je ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Podeli: