Region 1

19.06.2024.

21:00

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv policajca iz Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podnelo je optužnicu protiv policijskog službenika Zorana Gašovića optuženog zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog na području bosanskohercegovačkog naselja Hadžići tokom 1992. godine.

Izvor: Tanjug

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv policajca iz Crne Gore
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Podeli:

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić naveo je da je iz dokaza prikupljenih u istrazi koja je prethodila podizanju optužnice utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, "kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba", u periodu od početka maja do sredine decembra 1992. godine, učestvovao u ubistvima i porobljavanju, prinudnom preseljavanju, mučenju, proganjanju na verskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravnom zatvaranju.

Radonjić je dodao da je optuženi time prekršio pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva i prouzrokovao teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlja civila, prenose podgoričke "Vijesti".

Naveo je i da je Tužilaštvo predložilo produžetak pritvora za Gašovića.

Gašović je uhapšen 20. decembra prošle godine zbog sumnje da je počinio krivično delo zločin protiv čovečnosti za vreme rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992. godine.

Gašović je od 1996. godine policajac u Centru bezbednosti Nikšić.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: