Region 10

19.06.2024.

10:58

Ako ovo stigne do nas… FOTO

U susednu Hrvatsku je stigla ogromna količina saharskog peska, što potvrđuju i satelitski snimci koje su objavili meteorolozi.

Izvor: Večernji list

Ako ovo stigne do nas… FOTO
EPA-EFE/RAMON DE LA ROCHA

Podeli:

Upkros anticiklonu i toplotnom talasu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegde i žućkaste boje, piše portal Istramet.

"Snažni vetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja vazduha prouzrokovali su ‘zarobljavanje’ sitnih čestica saharskog peska u atmosferi. Reč je u uobičajenoj situaciji na prednjoj strani ciklona koji se sada nalazi na Pirenejskom poluostrvu, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrednosti", navedeno je u izveštaju, čije delove je preneo Večernji list.

Očekuje se da će vetar dostizati brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu peska na sever.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju i da će takva situacija trajati sve do početka iduće sedmice, nakon čega bi trebalo da se atmosfera potpuno raščisti.

U međuvremenu se oglasio I hrvatski hidrometeorološki zavod. "Vazduh koji ovih dana pristiže nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pesak, kog će posebno biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimcima", navedeno je.

Inače, saharski pesak, poznat i kao pustinjska prašina, čest je fenomen koji se javlja kada snažni vetrovi podignu sitne čestice peska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svetu. Ova prašina putuje hiljadama kilometara, prelazeći kontinente i okeane, često stižući do Evrope, Amerike, pa čak i Azije.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: