Region 0

18.06.2024.

18:23

Odloženo suđenje Dodiku

Nastavak sudskog procesa protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, koji je bio najavljen za sredu, 19. jun, pred Sudom BiH, odložen je za 17. jul.

Izvor: Tanjug

Odloženo suđenje Dodiku
Profimedia

Podeli:

Ovo je danas izjavio Dodikov advokat Goran Bubić.

Na predstojećem ročištu odbrane bi trebale da počnu iznošenje dokaza, prenosi Srna. Tužilaštvo BiH je na ročištu 22. maja završilo izvođenje svojih dokaza.

Na prethodnom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je predlog odbrane za saslušanje Kristijana Šmita, predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera. Prihvaćeni su predlozi odbrane predsednika Republike Srpske za saslušanje predsednika Veća naroda Srpske Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsednika Republike Srpske Jelene Pajić Baštinac, kao i određeni materijalni dokazi.

Kako se navodi prihvaćen je i predlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade Srpske Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine Borana Bosančića.

Odbrane predsednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" najavile su da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade Srpske Savetu bezbjednost UN, dokumente sa sednice Veća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sednice Saveta bezbednosti UN iz 1997. godine, akt Parlamentarne skupštne Savjeta Evrope, kao i akte Okružnog suda u Banjaluci.

Na majskom ročištu Tužilaštvo BiH je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza o kojima će Sud BiH naknadno odlučivati.

Odbrana Lukića i Dodika prigovorila je Sudu BiH zbog ulaganja određenih akata iz OHR-a koji su prevedeni i ovjereni kod notara, ističući da je notar prekršio Zakon o notarima.

Nakon ročišta Dodik je rekao da odluku o tome da se Šmit ne pozove kao svedok nije donela postupajući sudija, nego ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke koje štite nelegalnog Šmita u pokušaju da nametnu sistem koji hoće.

Dodik je rekao da je Šmit trebalo da dođe u Sud BiH kako bi se, kako kaže, videlo šta je kod njega povređeno, ali da su ga Sud i Tužilaštvo zaštitili, dok optužuju domaće ljude. Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: