Region 0

23.05.2024.

14:20

Dodik: U narednih 30 dana će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može da živi u BiH.

Izvor: Tanjug

Dodik: U narednih 30 dana će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju
Profimedia

Podeli:

"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsetio da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN. Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN.

Dodik je rekao da će današnja sednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.

Dodik je rekao da će se danas na sednici, u saradnji sa lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obeležavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru, prenela je RTRS.

S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov predlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izveštaj o funkcionisanju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči predlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.

Predlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unela u BiH.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

19 h

Podeli: