Region 0

10.05.2024.

15:25

"Možemo biti srećni što se nisu potukli"

Analitičar, profesor Žarko Puhovski komentarisao je današnji susret premijera tehničke vlade i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića.

Izvor: Tanjug

"Možemo biti srećni što se nisu potukli"
TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Podeli:

Oni su se sreli na Pantovčaku, kada je Plenković predao listu s potpisima za formiranje nove hrvatske vlade.

Puhovski je primetio da su se obojica pokazali kao "personifikacije opšteg nedostatka političke kulture u Hrvatskoj", ironično navodeći da "možemo biti srećni što se nisu potukli".

Čuli smo da je predsednik države informisao javnost da je ove godine nešto ranije uključio klimu. To me podseća na vrlo dragu levičarsku uzrečicu iz moje mladosti koja je glasila: 'Svi govore o vremenu, mi ne'. Jer o vremenu govore oni koji nemaju o čemu drugome. To je s jedne strane bio malogradjanski komunikacijski primitivizam, a s druge napredak s obzirom na to da bi alternativna varijanta bio verbalni, ako ne i fizički sukob, kazao je Puhovski.

Ocenio je da su se Milanović i Plenković pokazali kao personifikacije opšteg nedostatka političke kulture u Hrvatskoj.
U takvom ambijentu, kaže, pojavljuje se i stranka koja zastupa protivustavni koncept eutanazije manjina, ne samo jedne etničke (srpske), nego i rodnih manjina.

Imamo dublji nivo političke nekulture u kojoj su se pobrkale sve vrednosti. Levo-liberalna opozicija pozivala je Domovinski pokret na parlamentarnu saradnju, umesto da s DP-om učini ono što je DP učinio s SDS S-om da ih izoluje.

To je situacija u kojoj se nalazimo, ali ne verujem da sledi neko naglo skretanje vlade udesno. DP će biti odličan izgovor Plenkoviću da radi nešto što im se ne radi ili da radi sporije. DP je odličan izgovor za vrludanje vlasti, rekao je Puhovski gostujući za zagrebačkoj N1 tv.

Istovremeno se, kaže Puhovski, Milanović prebacio na svoju drugu varijantu odlučivši da se ponaša kao ponovni kandidat na predsedničkim izborima.

Sada će moći da kaže da im je (Plenkoviću i HDZ-u, nap.a.) dao mandat čim su imali potpise i da ga se ništa drugo ne tiče, kaže Puhovski.

Što se tiče samog donošenja potpisa predsedniku Republike da bi se dobio mandat za sastavljanje vlade, Puhovski upozorava na jednu poslovničku kvaku.

Pozivajući se na Poslovnik parlamenta, Puhovski kaže da je uveren da je protivpravno dodeljivati mandat pre nego što se odlukom Mandatno-imunitetske komisije na konstitutivnoj sednici Sabora ustanovi spisak poslanika, koji bi odmah narednog dana trebalo da bude objavljen u Narodnim novinama.

"Neki od ovih koji su dali potpis Plenkoviću verovatno će dati ostavke pre nego što Sabor počne da zaseda. A neki koji su dali potpise neće ni moći da u udju u Sabor jer su na funkcijama koje to sprečavaju. Ali to nikoga ne zanima, pa ni Milanovića. Obojica su davali izjave kad nije trebalo, a sada kad je trebalo ni jedan ni drugi nisu imali tri čiste da nešto kažu, kaže Puhovski.

Silom prilika, dvojica najmoćnijih, ali i najzavadjenijih političara u Hrvatskoj, sreli su se danas na Pantovčaku pokazavši da tvrda kohabitacija medju njima nikad nije bila tvrdja.

Milanović primio je danas Plenkovića koji mu je doneo 78 potpisa novoizabranih poslanika pa mu, zauzvrat, u okviru Ustavom predvidjenog postupka poverio mandat za sastavljanje nove Vlade.

Susret dvojice političara koji odavno ne skrivaju medjusobnu netrpeljivost, protekao je barem za ono kratko vreme koliko je kamermanima i fotoreporterima bilo dopušteno da ih snimaju u prilično mučnoj atmosferi. Javnost pamti da su se pre četiri godine, kada je Plenković nosio potpise Milanoviću da mu poveri mandat, barem malo našalili pred kamerama. Tada je Milanović, u duhu ondašnjih epidemioloških mera, hteo da se rukuje laktom, ali se Plenković povukao korak-dva unazad, uz smeh smeh.

Danas, medjutim, nije bilo ni toga.

Plenković je ćutao i ignorisao Milanovića, a Milanović je imao opasku da je u prostoriji, kako je rekao, nikad ovako rano uključen klima-uređaj.

Sa njima su bili i šefovi njihovih kabineta Plenkovićev Zvonimir Frka Petešić i Milanovićev Orsat Miljenić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: