Region 1

08.05.2024.

11:12

Ambasada SAD: Stejt department video nezvanični nacrt predloženih izmena Rezolucije o Srebrenici

Stejt department je imao uvid u nezvanični nacrt predloženih amandmana Crne Gore na Nacrt rezolucije o Srebrenici, ali ne posreduje u njima, saopštila je američka ambasada u Podgorici.

Izvor: Beta

Ambasada SAD: Stejt department video nezvanični nacrt predloženih izmena Rezolucije o Srebrenici
Shutterstock/smith371

Podeli:

Crnogorski mediji su preneli da Vlada Crne Gore još nije zvanično podnela amandmane na rezoluciju UN o Srebrenici, već da sa partnerima, prvenstveno SAD i Nemačkom, razgovara o tome da se tekst rezolucije dopuni i u njega unese stav da je "krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini".

U nedelju uveče, mediji su, pozivajući se na nezvanične informacije iz Vlade u Podgorici, objavili amandmane na tekst Rezolucije koje bi Vlada navodno podnela Savetu bezbednosti UN, uz posredovanje SAD.

Nezvanične medijske navode, ministar inostranih poslova Filip Ivanović nije demantovao, niti potvrdio.

Prema medijskim navodima, amandmanima se predviđa individualizacija genocida u Srebrenici i insistira na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Deo javnosti u Crnoj Gori, koja podržava predlog Nemačke i Ruande Rezolucije o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, smatra da su predložene intervencije nepotrebne, jer rezolucija ne pominje kolektivnu krivicu, niti dodvodi u pitanje Dejtonski sporazum za BiH, kao i da su amandmani "pisani van Crne Gore" i motivisani lojalnošću prema vlastima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Grupa od 110 NVO, kao i "više od 340 građana i građanki Crne Gore traži od Vlade Crne Gore da kosponzoriše UN rezoluciju, smatrajući je "dostojnim izrazom poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida i odgovornim odnosom prema budućnosti".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

20 h

Podeli: