Region 0

25.04.2024.

11:52

"Dogodiće se nešto neobično"

Osam dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još nema naznaka ko bi mogao da formira novu većinu i vladu,.

Izvor: Tanjug

"Dogodiće se nešto neobično"
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Podeli:

Pregovarački timovi HDZ-a i Domovinskog pokreta danas su na pauzi, a analitičar, profesor Žarko Puhovski smatra da je najmanje neverovatna opcija vlada HDZ-a sa delom DP-a i delom manjina, pa veruje da će se, kako kaže, dogoditi nešto neobično.

Sad se pokazuje koliko je važno to što je eliminisan iz čitave priče Zoran Milanović. To su sve ljudi koje on može pokupiti za sebe. Milanović je bio gromobran oko kojeg su se mogli okupljati, ali je otišao dovoljno desno da je prihvatljiv. Žele ga i Penava i Most. Onda imate paradoks da bi i Mostovci i Penava hteli Milanovića, a ne SDP i hteli bi HDZ, a ne Plenkovića. Ta logika ne može da funkcioniše i zato će se dogoditi nešto neobično, dodaje.

Puhovski kaže da Most oponaša DP zaoštravanjem svojih zahteva, a argument protiv SDS S-a da su bili pomagači HDZ-a ocenjuje neverovatnim i tumači ga kao prikriveni nacionalizam: Moje pitanje stalno iznova glasi: Je li prihvatanje takvog nacionalizma realna cena za smenjivanje HDZ-a, naveo je Puhovski.

Smatra da bi većina koju bi formirali HDZ, deo DP-a i deo manjina bila problem i za liberale.

"Oni su se dobro povezali s manjinama. Ali i dalje mislim da je najmanje neverovatna verzija dogovor HDZ-a barem s delom DP-a i delom manjina. Onda će biti pitanje do koje mere je Milorad Pupovac spremna da igra ulogu timskog igrača koji će primiti metak za tim i povući se u ime jedinstva, kazao je Puhovski.

Pupovca su, kaže, napadali sa svih strana i svako malo je nekakav četnik iz, kako navodi, potpuno nepojmljivih razloga.

"Radi se o poziciji srpske manjine. Ovo lako pristajanje da se povuku predstavnici srpske manjine u drugi plan znači da se pristaje na marginalizaciju srpske manjine, naveo je Puhovski za zagrebačku N1 tv.

Smatra da je uprkos visokoj izlaznosti gradjana na izbore, preko 60 odsto, HDZ prošao vrlo dobro, dok za SDP kaže da je prošao loše, a kao glavnog krivca za to označio je Milanovića.

"Milanović je tu više odmogao nego pomogao. Imali su i premalo materijala za svoj program. Proglašenje (šefa DORH-a Ivana) Turudića glavnim problemom Hrvatske je loš vic. Ne možete nakon dve sedmice galame i mitinga držati ljude mesecima u uverenju da je smena Turudića glavni problem, smatra Puhovski.

Za tzv. Lex AP kaže da u ovom trenutku nije neposredna opasnost, iako bi se o jednom članu jednog zakona moglo svašta reći.

Kada je o predstojećim evropskim izborima, Puhovski kaže da će se oni gledati sa plaže. Smatra da se evropski problemi u Hrvatskoj ne shvataju kao domaća tema.

Još uvek ne shvatamo da je to domaća politika. Kod nas se te ideje radikalne desnice ne smatraju posebnim problemom jer to imamo ovde svaki dan. U Evropi će desnica izazvati u velikom delu veću izlaznost. To će dovesti u pitanje mogu li se zeleni i liberali mobilizovati. Iz Hrvatske će se to gledati s plaže, zaključio je Puhovski.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: